Predsjednik Sabora Bebić primio veleposlanicu Grčke Arvaniti veleposlanika Kanade Marra

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u nastupne posjete veleposlanicu Republike Grčke Ouraniju Arvaniti i veleposlanika Kanade Thomasa Marra.

Grčkoj veleposlanici predsjednik Sabora je zahvalio na snažnoj potpori koju Grčka pruža Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u. Kazao je kako su dobroj komunikaciji između dvije države pridonijeli i intenzivni kontakti na parlamentarnoj razini te je u tom kontekstu posebno istaknuo posjet predsjednice grčkog parlamenta Anne Bennaki u lipnju prošle godine.

Grčka veleposlanica Arvaniti potvrdila je da će Republika Hrvatska na sljedećem summitu NATO-a u Bukureštu dobiti pozivnicu za članstvo u tom Savezu.

U vezi s pristupnim pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je veleposlanici Arvaniti rekao kako je Hrvatska spremna ispuniti sve potrebne kriterije za članstvo te da ne traži nikakav poseban status glede toga, ali isto tako očekuje da države članice pokažu razumijevanje jer se naš pregovarački proces usporava, a osobito ne bi bilo dobro da dođe do njegove blokade.

Grčka podržava te će i dalje podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, istaknula je veleposlanica koja je posebno pohvalila i hrvatsko prošlogodišnje predsjedanje SEECP-om jer se time Hrvatska, prema njezinom mišljenju, dokazala kao čimbenik stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Kanadskom veleposlaniku Thomasu Marru predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je zahvalio za odluku kanadske vlade od 7. veljače ove godine kojom se ukida dodatni vizni obrazac IMM5559 za hrvatske državljane prilikom podnošenja njihovog zahtjeva za kanadsku vizu. Time je uklonjen veliki problem za hrvatske državljane, istaknuo je predsjednik Sabora Bebić ocijenivši kako će i to zasigurno pridonijeti jačanju komunikacije između Kanade i Hrvatske na svim područjima od zajedničkog interesa.

Kanadski je veleposlanik Bebića izvijestio o kanadskoj podršci što bržem ulasku Hrvatske u NATO te je pohvalnim ocijenio hrvatsku spremnost da sudjeluje u svim važnim UN-ovim mirovnim misijama u svijetu, a posebice u Afganistanu.

U razgovoru je obostrano zaključeno da u dolazećem razdoblju svakako treba učvrstiti parlamentarnu suradnju, te je dogovorena skora razmjena posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Kanadi i predsjednika Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Hrvatskoj.

Author: Ured predsjednika Sabora