Leko u Istanbulu razgovarao s turskim investitorima

Istanbul – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko drugoga dana službenog posjeta Turskoj sastao se s nekoliko turskih gospodarstvenika koji su već investirali u Hrvatsku te planiraju daljnja ulaganja. Na večeri koju je u Istanbulu priredio hrvatski veleposlanik u Turskoj Dražen Hrastić bili su predstavnici grupacija Dogus, Süzer i Rixos.

E. Naci Baserdem, predsjednik Turizma i prodaje u Dogus grupi, rekao je kako su do sada u Hrvatsku u tri marine i hotele uložili 200 milijuna eura, a najnovija akvizicija im je Villa Dubrovnik. Dogus grupa u Hrvatskoj zapošljava oko 250 radnika, a cilj im je do polovine 2015. godine uložiti dodatnih 75 milijuna eura u hotele u Zadru i Šibeniku te zaposliti još oko 400 hrvatskih radnika. 

Volkan Simsek, potpredsjednik Operacija i razvoja u Rixos hotelima, rekao je kako uz postojeći hotel u Dubrovniku u dogledno vrijeme namjeravaju otvoriti i hotel u Zagrebu. Cilj im je pronaći neku povijesnu zgradu u centru grada koju bi potom preuredili u hotel te se zanimao za moguće takve nekretnine. Hakan Özgüz, član Uprave Süzer grupe, izrazio je zanimanje za širenje poslovanja u bankarskom sektoru. Süzer grupa vlasnik je Kent banke koja već posluje u Hrvatskoj. U iduće tri godine namjeravaju povećati tržišni udio širenjem mreže poslovnica te, ako se ukaže prilika, kupnjom nekih postojećih banaka.

Leko će u petak, posljednjeg dana službenog posjeta Turskoj, održati predavanje o politici proširenja Europske unije na Tehničkom sveučilištu Yildiz u Istanbulu.
  
 
 

Author: Ured predsjednika Sabora