Erdogan pozvao turske gospodarstvenike da investiraju u Hrvatsku

Ankara – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u službenom je posjetu Turskoj. Sastao se s cijelim državnim vrhom – svojim domaćinom predsjednikom turskog parlamenta Cemilom Çiçekom, turskim predsjednikom Abdullahom Gülom te premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom. 

Çiçek je istaknuo da je Turska od samog proglašenja neovisnosti Hrvatske podržavala našu zemlju, koju smatra prijateljskom, posebice prilikom ulaska u NATO. Dodao je da je Turska sretna zbog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. -Želimo produbiti naše dobre političke i gospodarske odnose, za to postoji velika politička volja u oba parlamenta, rekao je Çiçek. Upozorio je kako postoje određene birokratske zapreke koje otežavaju poslovanje te se zauzeo da se sastane hrvatsko-turska mješovita gospodarska komisija kako bi pronašla rješenje za lakšu i bolju gospodarsku suradnju. U prvom redu riječ je o viznom režimu. -Trgovinska razmjena Turske i Hrvatske je oko 400 milijuna dolara na godinu, želja nam je da to bude puno više, naglasio je Çiçek. 

Leko je rekao da je Hrvatska iznmno zainteresirana za turske investicije te da koristi sve mogućnosti unutar EU-a kako bi se liberalizirao vizni režim s Turskom. -Hrvatska je postala članica EU-a, ali nije se odselila s Balkana. Mi ostajemo prijatelji s Turskom, zagovaramo politiku proširenja Europske unije jer je to bitno za mir u Europi, a u tom plemenitom projektu ima mjesta i za Tursku, rekao je Leko. Najveće mogućnosti za gospodarsku suradnju Çiçek i Leko vide u području turizma, a naglasili su i važnost političke i vojne suradnje u NATO-u kao i dobru kulturnu, obrazovnu i znanstvenu razmjenu.

Turski predsjednik Gül pohvalio je uspjeh Hrvatske u euroatlantskim integracijama. -Postigli ste mnogo od proglašenja neovisnosti, a svojom pozicijom na Jadranu i Balkanskom poluotoku iznimno ste bitni za stabilnost cijele regije, rekao je Gül na sastanku s Lekom. Predsjednik Sabora ponovio je punu potporu koju Hrvatska pruža europskom putu Turske te zahvalio turskom predsjedniku na političkoj i gospodarskoj potpori koju je Turska pružala Hrvatskoj u najtežim danima nakon proglašenja neovisnosti. 
 
Premijer Erdogan je istaknuo da postoje mnoga područja za razvoj gospodarske suradnje te da bi tome mogli pomoći česti bilateralni susreti na visokoj razini. -Pozivam turske gospodarstvenike da investiraju u Hrvatsku, rekao je Erdogan na sastanku s Lekom. Osim turizma, istaknuo je i veliki potencijal suradnje u energetici jer ove godine počinje gradnja plinovoda TANAP od Azerbajdžana do Jadranskog mora. Erdogan je rekao kako su Hrvatska i Turska zajedno započele pregovore s Europskom unijom, ali da je Hrvatska na tom putu prestigla Tursku. -Nisu jasni razlozi zbog kojih nas neki koče, ali Turska ne odustaje od cilja da postane članica EU-a, naglasio je Erdogan. Turski premijer izrazio je želju da u Zagrebu otvore Turski kulturni centar te najavio da će njegova vlada pomoći u restauraciji nekoliko povijesnih objekata iz otomanskog razdoblja na području Hrvatske.

Leko je istaknuo da su Hrvatska i Turska prirodno upućene na suradnju te najavio kako će Hrvatska biti zagovornik Turske u Europskoj uniji. Nakon bilateralnih sastanaka s čelnicima Turske, predsjednik Sabora svečano je otvorio nove prostorije Veleposlanstva RH u Ankari. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora