Foley: Hrvatska je priča o uspjehu

Zagreb - Hrvatska danas, članica NATO-a i buduća članica EU-a, priča je o uspjehu, ocijenio je u ponedjeljak u Zagrebu američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley u svom uvodnom izlaganju na okruglom stolu na temu "Izazovi uključivanja građana u oblikovanje javnih politika". 

"Hrvatska danas je priča o uspjehu, još nije napunila 20 godina svoje neovisnosti, napunit će ih idućeg tjedna, ali se uspjela pridružiti NATO-u, a prošlog petka se, prema mišljenju Europske komisije, uspješno kvalificirala za članstvo u EU-u i sad čekamo pozitivnu odluku zemalja članica EU-a", rekao je Foley. Ti rezultati predstavljaju sveobuhvatan napor za izgradnju vladavine zakona i za reformu nebrojenih aspekata društva i upravljanja uključujući civilno društvo, kazao je on istaknuvši da su organizacije civilnog društva važne kao i vlade u unapređenju demokracije i dobrog upravljanja širom svijeta. Podsjetio je da članstvo u EU neće značiti završetak procesa reformi. "Hrvatska će i dalje biti suočena s izazovom učvršćivanja vladavine zakona, borbe protiv korupcije i prije svega završetka svoje tranzicije na konkurentno slobodno tržišno gospodarstvo", kazao je Foley dodajući da će zapadne demokracije pomoći Hrvatskoj da ima sve potrebne alate za suočavanje s budućim izazovima.

"Uključivanje građana u rasprave o pitanjima koja izravno utječu na njihov život najbolji je način na koji državna tijela mogu u široj javnosti potaknuti bolje razumijevanje svog rada", izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u svom uvodnom izlaganju na okruglom stolu, ali je upozorio da se promjene ne mogu provesti preko noći. Bebić je rekao da je tema ovog okruglog stola izrazito važna, a pogotovo u svjetlu privođenja kraju pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji kada se velika pozornost treba posvetiti upoznavanju građana sa svim aspektima i značenju članstva u jednoj takvoj asocijaciji. Istaknuo je da je otvaranje prostora za stalni dijalog državnih tijela s građanima, nevladinim organizacijama, privatnim sektorom i ostalim sudionicima zainteresirane javnosti temeljno obilježje razvijenog civilnog društva, ali i pokazatelj stabilnosti i kvalitete demokratskog sustava. Također je kazao da u ubrzanoj dinamici usvajanja novih propisa sa svrhom usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a možda nije uvijek bilo dovoljno prostora za aktivno sudjelovanje i doprinos građana i zainteresirane javnosti. Međutim, "Hrvatski sabor je uložio značajne napore da se glas javnosti i građana čuje i to ponajprije kroz otvaranje saborskih odbora za sudjelovanje velikog broja vanjskih stručnjaka i predstavnika organiziranog civilnog društva". Bebić je u tom smislu pozdravio i podržao napore hrvatske Vlade da se usvajanjem i provedbom Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata dodatno otvori prostor za sudjelovanje u najranijoj fazi donošenja propisa.

Okrugli stol, koji se održao u Hrvatskom saboru, organizirali su Ured za udruge Vlade RH i veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

Author: Hina