Predsjednik Hrvatskoga sabora sastao se s izaslanstvom parlamentarne Skupine prijateljstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se danas s izaslanstvom parlamentarne Skupine prijateljstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Zahvalivši na potpori Ujedinjenog Kraljevstva hrvatskom članstvu u NATO-u i pristupnim pregovorima s Europskom unijom, predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo stabilnim, prijateljskim bilateralnim odnosima između dvije zemlje. Dodao je kako je, s obzirom na pitanja od zajedničkog interesa, nužno daljnje jačanje parlamentarne te unapređenje gospodarske suradnje.

"Sretni smo zbog skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju te činjenicom da smo vam u tom procesu mogli pomoći", rekao je grof Dundee, član Doma lordova i voditelj Skupine prijateljstva te je, s namjerom razmjene iskustava, službenicima Hrvatskoga sabora uputio poziv za posjet britanskom parlamentu. "Iznimno cijenimo što predsjednik Hrvatskoga sabora prepoznaje podršku Ujedinjenog Kraljevstva Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju, koja se uvijek temeljila na objektivnosti i pravednosti", istaknuo je veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva David Blunt. Pohvalivši napore Hrvatske u rješavanju ključnih pitanja poput reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te ljudskih prava, izaslanstvo je pokazalo veliko zanimanje za budući odnos zakonodavne i izvršne vlasti nakon ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije, modalitetu suradnje Sabora i Europskog parlamenta, odnosu središnje i lokalne vlasti te ulozi Hrvatske kao čimbenika regionalne stabilnosti u potpori susjednim zemljama na njihovom putu u euroatlantske integracije. 

"Svojim ćemo susjedima u duhu dobrosusjedskih i partnerskih odnosa rado pružiti svu pomoć kako bi slijedili isti europski put i zajedničke vrijednosti, a s ciljem trajne stabilnosti na području jugoistočne Europe", rekao je Bebić.

Author: Ured predsjednika Sabora