Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić održao sastanak s izaslanstvom europskog Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s izaslanstvom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta.

Predsjednik Sabora je upoznao članice Odbora s brojčanim pokazateljima udjela žena u političkom životu Hrvatske, istaknuvši kako se udio žena u Hrvatskom saboru proteklih godina kretao između 21 i 23 posto, dok u aktualnom sazivu udio zastupnica iznosi 25 posto. Dodao je kako u radnim tijelima Sabora zastupnice sudjeluju proporcionalno zastupljenosti te tako 26 posto predsjedava saborskim odborima i isto toliko čini udio njihova članstva u radnim tijelima. Podsjetio je kako uz saborski Nacionalni odbor, kojim predsjedava žena, u Ustavnom sudu djeluje 5 sutkinja od ukupno 13 sudaca te da Hrvatska na čelu svoje Vlade također ima ženu.

"Iako nismo posve zadovoljni ukupnim sudjelovanjem žena u hrvatskom političkom životu, Hrvatska je u proteklih dvadeset godina ostvarila vidljiv napredak o tom pitanju", rekao je Bebić. Osvrnuvši se na izmjene i dopune Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina usvojene prije godinu dana, Bebić je naglasio kako se manjine u Hrvatskoj ne percipiraju kao problem, nego bogatstvo kojim Hrvatska ostvaruje dobru poveznicu s njihovim matičnim zemljama i narodima. "U pogledu pristupnih pregovora s Europskom unijom, Hrvatska je postigla hvalevrijedan napredak na području pravosuđa i temeljnih ljudskih prava. U relativno kratkom roku, stvorili smo zakonodavni okvir i strukturu s namjerom maksimalne zaštite temeljnih ljudskih prava te jednakosti za sve građane Hrvatske", rekao je Bebić. 

Osudivši izgrede tijekom splitske Parade ponosa protekle subote, koje smatra negativnim izuzetkom, a ne pravilom u ponašanju hrvatskih građana i uvažavanju različitosti, Bebić je naglasio kako Kazneni zakon prepoznaje zločin iz mržnje te da će nadležni organi sukladno zakonu sankcionirati i sprječavati sve nezakonite pojave takve vrste.

"Zadovoljni smo svojim dolaskom u Hrvatsku i drago nam je što smo mogli čuti detalje onoga što je Hrvatska sve postigla u razdoblju po svršetku Domovinskog rata", rekla je Eva-Britt Svensson, predsjednica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta. Osvrnuvši se na iskustvo Švedske tijekom pristupnog procesa, dodala je kako je svjesna da pristupni pregovori s Europskom unijom iziskuju silan napor te je čestitala Hrvatskoj na ostvarenom napretku. "Hrvatskoj izražavam dobrodošlicu kao 28. članici i nadam se dobroj suradnji na razini Europske unije", rekla je Svensson.

"Iskreno vam čestitam na postignućima u procesu pristupanja Europskoj uniji. Mjesto Hrvatske je u Uniji i sigurna sam da ćete uskoro zauzeti mjesto koje vam pripada", zaključila je članica Odbora Anna Zaborska.

Author: Ured predsjednika Sabora