Predsjednik Sabora Luka Bebić otvorio sastanak posebnih radnih skupina Parlamentarne skupštine Mediterana

Dubrovnik - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić otvorio je jučer u Dubrovniku sastanak posebnih radnih skupina Parlamentarne skupštine Mediterana. Sastanak će obuhvatiti 17. sastanak Biroa PAM-a, izvješća ad hoc odbora i posebnih radnih skupina koje djeluju u okviru triju radnih odbora PAM-a, kao i izlaganja izvjestitelja na temu vode i energetike. Bit će predstavljeni prijedlozi izvješća i rezolucija za raspravu prije njihovog usvajanja na stalnim odborima i plenarnoj sjednici u talijanskom Palermu od 27. do 29. listopada 2011. 

Sudionike su uvodno pozdravili predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, potpredsjednik PAM-a Taysir Quba'a i voditeljica Izaslanstva u PAM-u Dubravka Šuica. „Mediteran je oduvijek bio raskrižje civilizacija. Na dodirnoj točki triju kontinenata - Azije, Afrike i Europe - povezivao je narode tijekom tisućljetne povijesti i bio prometni put za spajanje različitih kultura i civilizacija“ rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Sabora Luka Bebić, istaknuvši pritom snažno opredjeljenje Hrvatske da na Mediteranu njeguje miran suživot uz poštivanje različitih kulturnih i religijskih vrijednosti. Govoreći o procesima koji se odvijaju na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, predsjednik Bebić apelirao je da se aktualni događaju pokušaju sagledati objektivno i na temelju pomne analize. „Svakoj od zemalja moramo posvetiti odvojeno razmatranje i ne smijemo upasti u zamku da događaje podvodimo pod isti nazivnik“ rekao je, naglasivši pritom da moramo pružiti punu potporu demokratizaciji tih zemalja i pri tome podržati one snage koje se bore za istinsku demokraciju. Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PAM-u Dubravka Šuica istaknula je u svom govoru da Hrvatska kao zemlja Mediterana, ali i kao vodeća zemlja u regiji, želi aktivno sudjelovati u kreiranju kvalitetnih programa i pronalaženju učinkovitih rješenja. To za Hrvatsku predstavlja ne samo pravo već i obavezu, posebno zbog činjenice što će Hrvatska uskoro postati 28. članica Europske unije. „Na taj način Hrvatska će postati dio velike europske obitelji i sukreator onih političkih tema koje su značajne, kako za EU, tako i za sve članice Parlamentarne skupštine Mediterana“, naglasila je Dubravka Šuica. 

Prvog dana zasjedanja parlamentarci su raspravljali o političkoj suradnji i sigurnosti, s posebnim osvrtom na organizirani kriminal i terorizam. U poslijepodnevnim satima otvorene su teme iz područja gospodarstva i zaštite okoliša. Uz izvješća o radu stalnih odbora, zastupnik s Malte, George Vella predstavio je najnoviji razvoj događaja na Srednjem istoku, dok je slovenski zastupnik Miro Petek otvorio raspravu o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini.

Author: Služba za odnose s javnošću