Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio predsjednika SR Njemačke Joachima Gaucka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predsjednika Savezne Republike Njemačke Joachima Gaucka koji je, kako je naglasio, u Hrvatsku došao poručiti da Njemačka i dalje čvrsto podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju s 1. srpnja 2013. godine.

Odnosi Hrvatske i Njemačke nisu samo prijateljski, oni su i vrlo bogati i sadržajni, istaknuo je uvodno predsjednik Sabora Josip Leko. Njemačkoj je zahvalio na cjelokupnoj pruženoj pomoći, posebice u razminiranju, što je ocijenio važnim sigurnosnim i gospodarskim pitanjem. Izrazio je zadovoljstvo dinamikom susreta s političkim predstavnicima njemačkih tijela i na saveznoj i na pokrajinskoj razini. "To je od ogromne pomoći za izgradnju demokratskih standarda kojima težimo", kazao je.

Govoreći o pripremama za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, predsjednik Sabora izrazio je uvjerenje da će Hrvatska ispuniti sve obveze koje je preuzela u pretpristupnim pregovorima. „Na taj ćemo način dokazati da smo vjerodostojna zemlja i da je vjerodostojna naša odluka o pristupanju Europskoj uniji“, istaknuo je i pojasnio kako je hrvatski cilj izgraditi društvo koje može sudjelovati u međunarodnim odnosima u skladu s demokratskim standardima.

Njemački predsjednik Joachim Gauck istaknuo je kako njegov posjet Hrvatskoj ima jednu jedinu svrhu, "a to je poručiti da želimo da Hrvatska postane članica Europske unije. Naš stav prema Hrvatskoj ostao je isti." Pojasnio je da se hrvatsko pristupanje Europskoj uniji događa u vrijeme kada zbog krize u Europskoj uniji zemlje eurozone "malo pažljivije" gledaju na proces proširenja te je ponovno naglasio kako Njemačka i dalje podržava Hrvatsku na putu prema EU-u. "Čvrsto smo uvjereni da ćete 10 mjerila nabrojanih u izvješću EK ispuniti, a mi smo spremni pružiti pomoć", kazao je njemački predsjednik Gauck i izrazio zadovoljstvo što mu je predsjednik Sabora Leko s uvjerenjem kazao da proces reformi u Hrvatskoj neće prestati njezinim ulaskom u EU.

Predsjednik Odbora za pitanja Europske unije u Njemačkom Bundestagu Gunther Krichbaum hrvatski je napredak u zadnjih deset do dvadeset godina ocijenio respektabilnim. "Njemačka je pouzdan partner Hrvatskoj, u tome se ništa nije promijenilo", naglasio je i kazao kako je optimističan u pogledu ispunjavanja hrvatskih obveza za članstvo u EU-u. Smatra važnim da reforme ne stanu nakon 1. srpnja 2013. godine jer "reforme ne provodite zbog Njemačke, nego u interesu vaših građana. Mi želimo da vaši građani profitiraju od ulaska u Europsku uniju".

Hrvatska, prema njegovoj ocjeni, ima ključnu ulogu za pomirbu u regiji. Podsjetio je da će Europskoj uniji u ponedjeljak biti dodijeljena Nobelova nagrada za mir kao nagrada njezinim članicama što već više od šest desetljeća nisu ratovale.

Predsjednik je Sabora kazao kako je Hrvatska životno zainteresirana za mir i dobru suradnju sa zemljama jugoistočne Europe. "Taj se interes nikada neće promijeniti jer suradnja i tolerancija nemaju alternative. Naš je interes da sve zemlje regije postanu članice EU-a i voljni smo naša iskustva i znanja iz tog procesa prenijeti našim susjedima", potvrdio je predsjednik Sabora Josip Leko.

Author: Ured predsjednika Sabora