Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Skupine prijateljstva iranskog parlamenta

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je izaslanstvo Skupine prijateljstva iranskog parlamenta na čelu s voditeljem Skupine Heshmatoliahom Falahatpisheom.

Izrazivši zadovoljstvo uzvratnim posjetom iranske parlamentarne skupine prijateljstva, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić je pohvalio programe kulturne suradnje između Hrvatske i Irana koji se ostvaruju od 2009. godine. 

U pogledu gospodarske suradnje, Bebić je podsjetio na dobre primjere poput suradnje s ADRIS grupom i INA-om, ali je istaknuo kako su potencijali gospodarske suradnje znatno veći od iskorištenih. 2010. godine ostvarena je ukupna razmjena od oko 11 milijuna američkih dolara, rekao je Bebić te je pozvao izaslanstvo na intenziviranje gospodarskih odnosa, osobito na području energetike.

Osvrnuvši se na gospodarski razvoj Irana, Falahatpishe je istaknuo kako Iran od svršetka rata s Irakom ostvaruje najviši BDP u regiji te je izrazio uvjerenje kako s obzirom na geopolitički položaj Irana postoji značajan prostor za produbljivanje gospodarske suradnje s Hrvatskom. 

Po pitanju iranskog nuklearnog programa, Bebić je rekao kako Hrvatska podržava pravo na miroljubivo korištenje nuklearne energije u civilne svrhe, uz potpunu transparentnost i strogo poštivanje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja. "Iran zagovara mir i dugoročnu stabilnost u regiji te je sukladno tome otvoren za svaku suradnju s međunarodnom zajednicom i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju", zaključio je Falahatpishe.

Author: Ured predsjednika Sabora