U Saboru dodijeljene državne nagrade za znanost

Zagreb - U Saboru su danas dodijeljene državne nagrade za znanost za 2011., a laureatima su čestitali predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i ministar znanosti Željko Jovanović, ističući da je riječ o ljudima koji su dali značajan doprinos hrvatskoj, ali i svjetskoj znanosti. 

Nagradu za životno djelo za osobni doprinos proširenju znanstvenih spoznaja dobili su Vitomir Šunjić u području biomedicinskih znanosti, Filip Čulo u području tehničkih znanosti, Elso Kukljanić u području biotehničkih znanosti, Bogdan Cvjetković u području društvenih znanosti, Davorin Rudolf u području humanističkih znanosti te umirovljena znanstvena savjetnica Staroslavenskog instituta u Zagrebu Ankica Nazor. Dodijeljene su i godišnje nagrade za znanost te za znanstvene novake i popularizaciju znanosti.

Leko je laureatima zahvalio na "hvalevrijednoj odluci da, unatoč teškoćama, ostanu raditi u Hrvatskoj". "Kad se veličina zemlje ne bi mjerila njezinom površinom, nego intelektualnim potencijalom i doprinosom svjetskoj znanosti, uvjeren sam da bi Hrvatska, vašom zaslugom, bila pri samom vrhu svjetske ljestvice", rekao je Leko. Podsjetio je da Hrvatska uskoro ulazi u EU, čime će se i hrvatskoj znanosti omogućiti korištenje dodatnih sredstava te je naglasio kako se nada da će se ta sredstva i iskoristiti te da će mlade znanstvenike potaknuti da se vrate u domovinu. 

Željko Jovanović naglasio je, pak, da Državna nagrada za znanost na najvišoj razini želi dati potporu znanosti i znanju. Naglasio je da je Vlada svjesna da je znanost pokretač ukupnog napretka, zbog čega je u idućoj godini za znanost i tehnologijska istraživanja planirano 2,2 milijarde kuna, jednako kao i 2012. Unatoč svim poteškoćama proračuna, hrvatska znanost neće imati manje novca iz proračuna, poručio je Jovanović. 

Zahvaljujući na nagradama u ime laureata, Vitomir Šunjić naglasio je da na znanstvenim novacima leži teret očekivanja da postignu rezultate u svjetskim okvirima kako bi osigurali da Hrvatska uđe u krug razvijenih zemalja. Upozorio je na "sustavni izostanak financijske i organizacijske podrške zbog kojega trpe posebno mlađi znanstvenici", te apelirao da se prema mladima usmjeri novac i da im se osigura međunarodna suradnja. Uz laureate i goste dodjeli državnih nagrada za znanost nazočio je i predsjednik RH Ivo Josipović. (Hina)

Author: Hina