U Saboru obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Zagreb - U Saboru je danas obilježen 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko ocijenili su da gospodarska kriza u Europi i svijetu prijeti jačanjem ideologije kakva je dovela do holokausta te poručili da se širenje mržnje ne smije zanemarivati.
"Politička situacija izaziva reminiscencije na prošlost. Gospodarska kriza, mržnja, želja za nasiljem, omalovažavanje drugih i teritorijalne pretenzije govore da čovječanstvo iz povijesti nije naučilo neke lekcije", kazao je Josipović.

"Zadaća je svih nas da radimo sve da ovdje, među nama, u Europi i svijetu zlo nestane. Možda je to utopija, ali je zadaća od koje ne smijemo odustati", zaključio je. Josipović je ocijenio i da je jučerašnji dan prigoda da se još jednom oda poštovanje žrtvama holokausta, ali i da se ozbiljno razmisli o odšteti obitelji koje su stradale i kojima je oduzeta imovina. Podsjetio je da je šest milijuna ubijenih Židova rezultat zločinačke politike vođene u Njemačkoj i nekim drugim državama, na koju nije ostala imuna ni Hrvatska. "Jasenovac je najveći spomenik zla koji ne smijemo zaboraviti, jer smo ovdje među našim ljudima imali ljude koji su spremni na zločin", upozorio je Josipović, ističući da "nikada ne smijemo pristati da se i jedan narod, i jedna rasa smatraju nižima". Prisjetio se i onih koji su imali hrabrosti oduprijeti se takvoj ideologiji, koji su spašavali pojedince i zaslužili častan naziv pravednika među narodima te naglasio da se hrvatski narod "nasuprot zločinačke ustaške ideologije, većinski opredijelio za antifašizam".

I predsjednik Sabora Josip Leko smatra da je "nemoguće ignorirati sličnost nekih današnjih političkih okolnosti s onima prije Drugoga svjetskog rata". "Europski kontinent danas se razvija u miru i uživa demokratske vrijednosti, ali dugotrajna ekonomska kriza, širenje siromaštva i sve veći jaz između velikog broja siromašnih i malog broja bogatih te nedostatna vjerodostojnost politike u cjelini i neka neodgovorna politička vodstva upozoravaju na oprez", rekao je Leko, ističući da je ekonomska kriza uvijek plodno tlo za izbijanje ratova vođenih nacionalističkim ili drugim predrasudama.

Naglasio je da nijedan narod ni država ne smiju zanemariti širenje mržnje, bez obzira na to je li riječ o sportskim terenima li neprihvaćanju različitosti manjinskih grupa ili zajednica, te je upozorio da je hrvatski narod već jednom platio cijenu totalitarnih ideologija - nacizma, fašizma i komunizma. (Hina)


govor predsjednika Sabora Josipa Leke

Author: Ured predsjednika Sabora