Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko: Ponosan sam na današnju potvrdu u francuskom parlamentu

Pariz - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao je u Parizu da je ponosan na današnju potvrdu hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u u francuskom parlamentu te je izrazio uvjerenost da će problem sa Slovenijom biti riješen i da će Hrvatska "u formalnom i stvarnom smislu" postati članicom Europske unije 1. srpnja ove godine.

"Ja se osjećam ponosno vezano za ocjene koje smo dobili u Narodnoj skupštini Republike Francuske. Mogu reći da je Hrvatska zaista vjerodostojna država kada je riječ o europskoj politici. Dakle, prepoznata je kao zemlja koja ima potencijale - političke, gospodarske i kulturne", rekao je Leko u izjavi hrvatskim novinarima nakon susreta s predsjednikom Nacionalne skupštine Claudeom Bartoloneom.

Francuski parlament danas je jednoglasno prihvatio Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u, a na raspravi i glasovanju, prije sastanka s Bartoloneom, bio je nazočan i Josip Leko.

"Kada Francuska, gdje se rodila ideja ujedinjene Europe, daje takve laskave ocjene, to je naravno razlog za ponos, ne samo moj nego svih nas u Hrvatskoj", rekao je Leko. "Sve je to vjetar u leđa Hrvatskoj politici da jače krene u reforme kako bi u gospodarskom smislu bili konkurentni državama u Europi", dodao je. Naglasio je također kako ima veliko povjerenje u Hrvatsku koja može pomoći zemljama u susjedstvu da lakše prođu proces pristupnih pregovora i usklađivanja sa standardima koji vrijede u Europskoj uniji.

Na pitanje misli li da će ipak na kraju biti riješen problem sa Slovenijom, koji je nekoliko puta spomenut u raspravi u francuskom parlamentu kao moguća prepreka procesu ratifikacije, Leko je kazao kako je dobro da se to spominje, ali odnosi vezani uz Ljubljansku banku i dalje su bilateralni. "Naši prijatelji u Francuskoj žele da se ti odnosi riješe u bilateralnim i dobrosusjedskim razmatranjima", kazao je. "Vjerujem da se pitanje može riješiti, zato i mi radimo na tome, angažirani smo s punim povjerenjem u mogućnost rješenja tog spora. Vjerujem da će Hrvatska postati članica u formalnom i stvarnom smislu 1. srpnja ove godine", rekao je.

Francuska je postala 21. zemalja Europske unije koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor. Nakon nje, a do 1. srpnja ove godine, to trebaju učiniti još Njemačka, Velika Britanija, Danska, Belgija, Nizozemska i Slovenija. Jedino u Sloveniji još nije počeo postupak ratifikacije, dok su neke od zemalja jasno rekle da za konačnu ratifikaciju čekaju proljetno izvješće Europske komisije kako bi vidjele je li Hrvatska ispunila deset zadaća navedenih u izvješću iz listopada. (Hina)

Author: Ured predsjednika Sabora