Predsjednik Sabora na 15. obljetnici mirne reintegracije: Želimo graditi demokratske standarde i izbjegavati nacionalističke ispade

Vukovar - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na svečanosti u povodu 15. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije u vukovarskome Hrvatskom domu rekao je kako danas "želimo graditi demokratske standarde, bolji život i životne standarde te da je zato nužno izbjegavati nacionalističke ispade, zamotane u bilo kakvoj foliji".

Josip Leko istaknuo je kako danas slavimo "politiku mira nasuprot politici rata, politiku budućnosti nasuprot politici prošlosti i politiku zajedništva nasuprot politici razdvajanja". Podsjetio je da je procesom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, koji je završen na današnji dan prije 15 godina, Hrvatska mirnim putem poništila rezultate agresije iz 1991. Stanovnicima toga područja podaren je mir i mogućnost izgradnje suživota, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Govoreći o značenju završetka procesa mirne reintegracije, istaknuo je kako se na današnji dan, osim te obljetnice, obilježava i 21. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dodajući da je 15. siječnja bez sumnje jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. "Želimo graditi demokratske standarde, ali i bolji život i životne standarde i zato je nužno izbjegavati nacionalističke ispade, zamotane u bilo kakvoj foliji", poručio je Josip Leko te dodao kako danas slavimo "politiku mira nasuprot politici rata, politiku budućnosti nasuprot politici prošlosti i politiku zajedništva nasuprot politici razdvajanja".

Procesom mirne reintegracije prije petnaest godina mirnim su putem u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćeni okupirani dijelovi Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, poznati pod nazivom hrvatsko Podunavlje. (Hina)

Author: Hina