Obraćanje predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke na svečanosti obilježavanja 15. godišnjice završetka mandata UNTAES-a i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Vukovar, 15. siječnja 2013.

Dragi domaćini, cijenjeni uzvanici, gospođe i gospodo,

danas slavimo obljetnicu ostvarenja pune hrvatske slobode i povratka života u miru u međunarodno priznatim granicama naše države.

15. siječnja jedan je od najljepših i najradosnijih datuma u čitavoj hrvatskoj povijesti.

15. siječnja 1992. godine Hrvatska je oduševljeno slavila svoje međunarodno priznanje, a na isti datum šest godina kasnije Hrvatska je, mirnim putem, uspostavila državni suverenitet na cjelokupnom teritoriju.

Stoga imamo niz razloga da budemo ponosni na hrvatsku politiku mira i na uspjeh te politike ovdje i u čitavoj Hrvatskoj.

Prestankom misije UNTAES-a i povratkom hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske prestale su sve neizvjesnosti i strahovanja koja su nas pratila od prvih dana oružane agresije na našu zemlju. I u njenoj borbi za slobodu, samostalnost i neovisnost.

Misijom UNTAES-a Hrvatska je politikom mira, mirnim putem, bez prolijevanja krvi, poništila rezultate agresije i okupacije hrvatskog teritorija, a hrvatski prognanici su se vratili svojim kućama i započeli obnovu ratom teško razorenog i stradalog područja.

Želim ovom prigodom zahvaliti svim - naglašavam - svim akterima procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i uspostave povjerenja, povratka i normalizacije života na ovim područjima.

Vašom zaslugom misija UNTAES-a i danas slovi kao najuspješnija misija Ujedinjenih naroda. Svi mi, koji znamo koliko je strpljenja, političke mudrosti, kompromisa i taktičnosti bilo potrebno na putu do uspjeha zato posebno cijenimo vaš doprinos oslobođenju hrvatskog Podunavlja i međunarodnom ugledu Hrvatske.

Želim isto tako zahvaliti i svim stanovnicima hrvatskog Podunavlja, bez obzira na njihovu nacionalnost, koji su vlastitim primjerom omogućili miran suživot i obnovu ratom razorenog područja. Zajedništvo i međusobno razumijevanje hrvatskih građana osigurava budućnost naše zemlje.

Vama, koji ste izravno pretrpjeli ratna razaranja, kojima je rat uzeo drage članove obitelji i prijatelje, vama je bilo najteže ali od vas se i danas traži najviše razumijevanja u izgradnji hrvatskog europskog društva.

Budite uvjereni da svi mi u Hrvatskoj razumijemo svu težinu tereta koji je bio na vama kada ste, u ime mira, prednost dali razumu pred svim osjećajima koje nosite u sebi i pristali na kompromise. To su bile odluke razuma za budućnost moderne, europske Hrvatske.

Bio je to mudar i hrabar čin s vaše strane. Time ste se opredijelili za demokraciju kao političku vrijednost, a demokracija traži umijeće postizanja kompromisa. Na putu do slobode i mira podnijeli ste daleko najveći teret i zato su vaše zasluge u izgradnji moderne, demokratske Hrvatske iznimne.

Pozivam vas da ne posustanete, da ne dopustite zovu dnevno-političkih zbivanja da poremeti mukotrpno i strpljivo građeni mir i poništi sve dobro učinjeno.

Problema na ovom području ima još puno, toga smo svjesni. Za njihovo rješavanje potrebni su dijalog i suradnja. Potrebna je vjera u sebe i hrvatsku budućnost.

Ekscesima nećemo postići ništa, osim što ćemo se svi vratiti nekoliko koraka unazad, u sukobe, a time i u nemogućnost bilo kakvog daljnjeg napretka. Ako želimo graditi budućnost onda to nećemo postići razaranjem stvorenog već uvažavanjem i poštivanjem demokratskih standarda.

Nacionalistički ispadi, vrijeđanje i isključivost izraz su mržnje, izazvali su rat prema Hrvatskoj i na ovom području Hrvatske čije se posljedice svih ovih godina trudimo sanirati i zato ih najoštrije osuđujem.

Uvjeren sam da većina građana u hrvatskom Podunavlju želi daljnju obnovu ovog područja, gospodarski razvoj, mogućnost da se obrazuju i rade u miru bez straha za svoje bližnje i svoju europsku budućnost.

Te su želje ostvarive sačuvamo li uspostavljeno povjerenje i nastavimo učvršćivati demokratske vrijednosti - međusobno razumijevanje, poštovanje i prihvaćanje različitosti u okviru Ustavom Republike Hrvatske i zakonima utvrđenog i dopuštenog i društveno prihvatljivog života. To vrijedi za cijelu Hrvatsku, pa tako i za hrvatsko Podunavlje.

Naša odlučnost i želja da živimo u slobodi i demokraciji donijeli su nam 15. siječnja 1992. međunarodno priznanje, naša privrženost demokratskim vrijednostima i opredjeljenje za mir vratili su 15. siječnja 1998. hrvatsko Podunavlje u okrilje domovine. Naša vjera u demokraciju i bolje sutra vodi nas u Europu.

Sve uspjehe i nacionalne ciljeve ostvarili smo ustrajnom izgradnjom društva demokratskih sloboda te ljudskih i manjinskih prava. U tome leži i ključ uspjeha našeg daljnjeg razvoja i napretka.

Hvala na pozornosti.