Leko: Međureligijski dijalog doprinos je povratku povjerenja

Mostar - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko susreo se u četvrtak s predstavnicima Katoličke Crkve i Islamske zajednice u Mostaru i pri tome istaknuo kako Hrvatska podupire njihov međusobni dijalog koji je doprinos povratku povjerenja i izgradnji države triju jednakopravnih naroda i građana te zemlje. 

Nakon dolaska u Mostar iz Sarajeva predsjednik Hrvatskoga sabora susreo se s gvardijanom franjevačkog samostana u Mostaru fra Ikom Skokom te se sa izaslanstvima zadržao u kraćem razgovoru u zgradi samostana. Obišao je staru gradsku jezgru te je na Starome mostu podupro međureligijski dijalog, a posjet katoličkoj i pravoslavnoj crkvi te džamiji ocijenio važnom simbolikom obnove BiH. 

-Čini mi se da je ovo kao simbolika Bosne i Hercegovine i moja potpora takvoj BiH. Tim više što čujem, a sada će nadam se biti potvrđeno, da postoji stalni dijalog između tri glavne religije u Bosni i Hercegovini, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora. Pri tome je razgovore u Sarajevu ocijenio "odličnim, iskrenim, otvorenim i vrlo korisnim" te se zauzeo za postizanje unutarnjeg dogovora i bosanskohercegovački put u euroatlantske integracije. -Naravno, podupirem i takve dijaloge i takve procese kao i napredak cijele BiH na putu prema europskim i euroatlantskim integracijama. Želimo Bosnu i Hercegovinu cjelovitu, funkcionalnu, demokratsku s uređenom ravnopravnošću sva tri naroda i svih građana BiH, dodao je Leko. 

U pratnji fra Ike Skoke predsjednik Hrvatskoga sabora posjetio je džamiju Koska gdje ga je dočekao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović te se nakon toga uputio u posjet pravoslavnoj crkvi u Mostaru gdje ga je dočekao paroh Radivoje Krulj. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko večeras će u Mostaru nazočiti tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Večernji list BiH na kojoj se dodjeljuje priznanje za osobu godine. Zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, Leko je supokrovitelj ove manifestacije na kojoj bi se trebao i obratiti u izravnom prijenosu Radiotelevizije BiH. 

Sutra je predviđen njegov susret s časnim sestrama u samostanu sv. Franje u Bijelom Polju, predavanje studentima o temi "Politika proširenja Europske unije" i susret s rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić. (Hina)
 

Author: Hina