Predsjednik Sabora Leko i potpredsjednik Europskog parlamenta Pittella otvorili seminar o postupcima donošenja odluka u EU

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i potpredsjednik Europskog parlamenta Gianni Pittella otvorili su u Hrvatskom saboru seminar o "Postupcima donošenja odluka u Europskoj uniji", koji je organizirao Odjel za pretpristupne aktivnosti Europskog parlamenta.

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je da je parlament središnje mjesto na kojem se utvrđuju hrvatski interesi zbog čega su iskustva iz Europskog parlamenta važna kako bi se Hrvatski sabor pripremio za uspješno obavljanje novih zadaća nakon ulaska u EU. Podsjetio je da je Lisabonskim ugovorom ojačana uloga Europskog parlamenta, a samim time i predstavnička demokracija u procesu donošenja odluka u Europskoj uniji, zbog čega je i veća odgovornost Hrvatskog sabora u ostvarivanju hrvatskih ciljeva.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Gianni Pittella ocijenio je kako je Hrvatska učinila snažan i pozitivan napredak koji će, kako očekuje, biti okrunjen skorim punopravnim članstvom u EU. Naglasio je važnost što boljeg korištenja sredstava iz strukturnih fondova kako bi se potaknuo gospodarski razvoj i povećanje zaposlenosti.

Seminar traje danas i sutra, a svoja iskustva hrvatskim zastupnicima i državnim službenicima prenijet će, među ostalima, tri potpredsjednika Europskog parlamenta – Gianni Pittella, László Surján i Rainer Wieland.

Author: Ured predsjednika Sabora