Leko i Boldrini za Europu bližu građanima

Rim - Nijedna država članica nije sretna s Europskom unijom kakva je danas. Svi želimo Europu koja će biti bliža građanima umjesto financijskim institucijama, rekla je u Rimu predsjednica Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Laura Boldrini na bilateralnom sastanku s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom nakon završetka međunarodne konferencije „Za što se zalaže Europa?“ 

Boldrini je ocijenila kako EU gubi ispravan smjer te da je potrebno uvjeriti građane u postojanje dobrih razloga za glasovanje o budućnosti Europe na ovogodišnjim izborima za Europski parlament, kako se ne bi dogodio apsurd da izaberu zastupnike koji se protive ideji Europske unije. Istaknuvši kako su krizom najviše pogođeni mladi odrasli u obiteljima koje se žrtvuju da bi platile račune, Boldrini je zaključila da mjere štednje ne mogu biti jedino što im Europa nudi. U tom pogledu ocijenila je kako nacionalni parlamenti trebaju preuzeti inicijativu za izgradnju bolje europske budućnosti. 

Leko se složio s njezinim ocjenama o potrebi sukreiranja europske politike u nacionalnim parlamentima državama članicama. „Italija je jedna od začetnica Europske unije, a Hrvatska je najmlađa članica, no to ne znači da postoji razlika u našoj odgovornosti za budućnost Unije“ – istaknuo je Leko. Ocijenio je kako nacionalni parlamenti trebaju biti istinski mostovi između tijela EU-a, država članica i njihovih građana te u tom smislu predložio intenzivniju suradnju parlamentarnih odbora za europske poslove. 

Leko je pozvao Boldrini u službeni posjet Hrvatskoj te ocijenio da bi se time potvrdili i osnažili vrlo dobri odnosi Hrvatske i Italije te hrvatskog i talijanskog naroda. Boldrini je prihvatila poziv i naglasila da će joj biti čast posjetiti Hrvatsku u kojoj je posljednji put boravila kao humanitarna djelatnica UNHCR-a za vrijeme i nakon Domovinskog rata. Ocijenila je vrlo bitnim ojačati institucionalne, trgovinske i kulturne odnose Hrvatske i Italije koje imaju niz zajedničkih interesa poput Jadransko-jonske strategije, zaštite Jadranskog mora i mediteranskih inicijativa.
 

Author: Ured predsjednika Sabora