Leko sudjeluje na međunarodnoj konferenciji „Za što se zalaže Europa?“ u Rimu


Rim - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjeluje na međunarodnoj konferenciji „Za što se zalaže Europa?“ koja se održava u talijanskom parlamentu. Glavne su teme konferencije prevladavanje krize i promicanje snažnog i održivog gospodarskog rasta temeljena na kvalitetnom zaposlenju te poštivanje temeljnih ljudskih prava u državama članicama EU-a“. 

Na konferenciji sudjeluju izaslanstva 29 europskih zemalja, a 11 njih predvode predsjednici parlamenata. Konferenciju je otvorila predsjednica Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Laura Boldrini, a prisustvuje joj i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano. 

Leko je u svojem obraćanju istaknuo kako usprkos ohrabrujućim naznakama gospodarskog oporavka u pojedinim državama članicama EU-a još uvijek nema generiranja većeg broja radnih mjesta. -Posljedice krize posebno se snažno i dugotrajno osjećaju u južnim državama članicama EU-a i tu se, nažalost, svrstava i Hrvatska, rekao je Leko. Dodao je kako Hrvatska nije uspjela povećati konkurentnost i ubrzati gospodarski rast iako je poduzela mjere kako bi olakšala investicije, restrukturirala dug prezaduženih tvrtki predstečajnim nagodbama, restrukturirala i privatizirala trgovačka društva u državnom vlasništvu te provela reforme u socijalnom sustavu. 

Leko je rekao kako je u Hrvatskoj upravo u tijeku donošenje rebalansa državnog proračuna kako bi se odgovorilo na preporuke Europske komisije, ali tako da se zadrže šanse za gospodarski rast. -Hrvatska Vlada pokušava naći pravu mjeru u potezima usmjerenim smanjenju javne potrošnje i deficita proračuna. Vlada radi na drugim nužnim rezovima, kako bi mjere koje će biti poduzete u najmanjoj mogućoj mjeri utjecale na život i standard hrvatskih građana, rekao je Leko. 

Predsjednik Sabora posebno je upozorio na zabrinjavajuće visoku nezaposlenost mladih diljem Europe, što posebno pogađa Hrvatsku jer se mnogi obrazovane mlade osobe u potrazi za poslom trajno iseljavaju u druge europske zemlje. Stoga je naglasio važnost potpune primjene strategije Europa 2020. te što bržu primjenu mehanizma Jamstvo za mlade. 

Govoreći o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, Leko je rekao kako su građani svjesni da je kriza u cijeloj Europi i da će učinci korištenja sredstava iz europskih fondova postati vidljivi tek u sljedećim godinama. -Ipak, dio hrvatskih građana iskazuje euroskepticizam i ne vjeruje da Europa može adekvatno odgovoriti na njihove ključne probleme i njihova očekivanja, rekao je Leko. Naglasio je potrebu zajedničkog napora kako bi građani država članica uvidjeli prednosti Europske unije. U tom smislu najavio je da će se Hrvatski sabor aktivno uključiti u poticanje što većeg broja građana da u svibnju ove godine izađu na izbore za Europski parlament. 

Na margini konferencije Leko je održao bilateralni sastanak s predsjednicom Parlamenta Litve Loretom Graužiniene. Potvrdili su dobre političke odnose i namjeru da prodube parlamentarnu suradnju te su razgovarali o situaciji u Ukrajini. Graužiniene je izrazila veliku zabrinutost zbog krize u toj zemlji te pozvala sve članice Unije da podrže ukrajinski narod i jedinstvo Ukrajine.
  
 
 

Author: Ured predsjednika Sabora