Leko razgovarao s nizozemskim premijerom i vodstvom parlamenta

Haag – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u dvodnevnom je  posjetu Kraljevini Nizozemskoj, što je prvi službeni posjet nekog predsjednika Hrvatskoga sabora toj zemlji. Leko se najprije sastao s nizozemskim premijerom Markom Rutteom, a potom je održao sastanak s čelnicama nizozemskog parlamenta – predsjednicom Senata Ankiom Broekers-Knol i predsjednicom Zastupničkog doma Anouchom van Miltenburg.

Broekers-Knol je istaknula kako je Lekin posjet Nizozemskoj potvrda prijateljskih odnosa dviju zemalja. - Nizozemska je u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji često bila kritična, ali vjerujemo da smo bili pravedni prema vama, istaknula je predsjednica nizozemskog Senata. Dodala je kako su cijenili otvorenost i spremnost Hrvatske da prihvati preporuke, što je na kraju dovelo do toga da su danas Hrvatska i Nizozemska prijatelji i partneri u Uniji. - Impresionirani smo načinom na koji je Hrvatska ispunila sve kriterije, ti napori nisu samo dobitak za Hrvatsku nego i za vaše susjede, rekla je Broekers-Knol.

Leko je izrazio zadovoljstvo što je prvi predsjednik Hrvatskoga sabora u posjetu Nizozemskoj i što se taj posjet ostvaruje u trenutku kad su obje države dio europske obitelji. Ocijenio je da je nizozemska prinicipijelnost u pristupnom procesu pomogla Hrvatskoj da razvije bolje društvo na vrijednostima Europske unije te dodao kako je to kontinuiran proces. Iskazao je zanimanje za iskustva Nizozemske u kreiranju europske politike, posebice kad je riječ o ojačanoj ulozi nacionalnih parlamenata. U tom smislu podržao je nizozemsku inicijativu o načelu supsidijarnosti prema kojemu bi se jasno definiralo koje politike se donose na razini EU-a, a koje u nacionalnim parlamentima. - Dobro je da se traži šira baza u kreiranju zakonodavstva Europske unije i da nacionalni parlamenti jače sudjeluju u tome, istaknuo je Leko.  

Leko je s nizozemskim čelnicima razgovarao i o situaciji u Ukrajini te europskoj perspektivi država Jugoistočne Europe. Posjet nastavlja u utorak kad će održati sastanke sa zastupnicima u Senatu i Zastupničkom domu te će posjetiti plenarne sjednice obaju domova nizozemskog parlamenta. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora