Leko i Holguín za jaču političku i gospodarsku suradnju Hrvatske i Kolumbije

Zagreb – Razvoj političkih i gospodarskih odnosa Hrvatske i Kolumbije te multilateralna suradnja u svjetskim organizacijama bile su glavne teme razgovora predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke i kolumbijske ministrice vanjskih poslova Maríe Ángele Holguín Cuéllar. 

-Odnosi se mogu dobro razvijati i kad su zemlje geografski jako udaljene poput naših, rekao je Leko naglasivši kako je Hrvatska zainteresirana za svjetsku politiku i odnose sa zemljama izvan Europske unije. 

Holguín je rekla kako je Kolumbija zbog oružanih sukoba koji traju već 50 godina bila okrenuta sebi kad je riječ o svjetskoj politici te dodala kako predsjednik Santos nastoji to promijeniti. -Tražimo nove partnere za suradnju na trgovinskom, političkom i multilateralnom planu. Smatramo kako je Hrvatska jedna od tih zemalja, rekla je Holguin. Istaknula je kako Kolumbija bilježi kontinuirani gospodarski rast od 4 do 5 posto godišnje te da je u posljednje tri godine otvoreno 2,5 milijuna radnih mjesta. Holguin je dodala da će se Sporazum o slobodnoj trgovini koji Kolumbija ima s Europskom unijom uskoro potpisati i s Hrvatskom.
 

Author: Ured predsjednika Sabora