Leko i Bel razgovarali o gospodarskoj krizi u EU-u i kriznim žarištima u svijetu

Zagreb – Napokon smo zajedno u europskoj obitelji. Hrvatskoj je bitno da ima otvoren i prijateljski dijalog te bilateralnu i multilateralnu suradnju s Francuskom, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko nakon razgovora s predsjednikom Senata Francuske Republike Jean-Pierreom Belom koji boravi u posjetu Hrvatskoj. 

Leko je zahvalio Francuskoj na potpori u pristupanju Hrvatske EU-u. Istaknuo je dobru kulturnu suradnju te se zauzeo za jačanje gospodarske suradnje, a kao dobar primjer naveo je Zračnu luku Zagreb.

Bel je istaknuo da je ovaj posjet za nj posebno važan jer je Hrvatska najnovija članica Europske unije, u čemu su je jednoglasno podržale sve političke opcije u Francuskoj. - Puno očekujem od Hrvatske u Europskoj uniji jer ponovno treba zajedno stvoriti povjerenje građana u ideal koji je nekad predstavljala Unija. Dijelimo iste vrijednosti, ali i izazove. Nadamo se da će mjere štednje proći te da će građani ponovno dobiti nadu u EU i njezinu evoluciju, istaknuo je Bel. Dodao je kako Francuska podupire napore koje hrvatska Vlada poduzima u borbi s gospodarskom krizom napomenuvši kako europski strukturni fondovi mogu biti temelj za oporavak i daljnji razvoj Hrvatske. Zahvalio je Hrvatskoj na razumijevanju koje je iskazala prema francuskoj intervenciji u Maliju i politici prema Srednjoj Africi te naglasio da se Francuska bori za očuvanje vrijednosti u koje vjeruje.

Leko i Bel razgovarali su, između ostaloga, i o situaciji u Ukrajini, Sjevernoj Africi te Bosni i Hercegovini. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora