U Hrvatskome saboru održan okrugli stol o ostvarivanju biračkog prava osoba s invaliditetom

Zagreb - Na okruglom stolu "Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom", koji je u organizaciji GONG-a, održan u Hrvatskome saboru, upućen je poziv zakonodavcu da unaprijedi izborni zakon kako bi osobama s invaliditetom bilo olakšano glasovanje, ali i kandidiranje na izborima. 

Sudionici skupa složili su se kako građani u izbornom procesu moraju biti ravnopravni, no primjeri iz prakse, kako je istaknuto, govore o tome da osobe s invaliditetom na izborni dan ipak imaju velikih poteškoća na biračkim mjestima.

GONG je stoga predložio da se uspostave mobilni birački odbori koji bi išli građanima u domove kako bi mogli glasovati, da se na izborni dan otvore biračka mjesta u bolnicama i stacionarima, kao što ih ima i u zatvorima te da se sve što je regulirano obveznim uputama Državnog izbornog povjerenstva sada propiše zakonom.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić podsjetio je kako u Hrvatskoj broj osoba s invaliditetom premašuje pola milijuna, što je 11,5 posto ukupne populacije, a više od polovice osoba s invaliditetom je u radno sposobnoj dobi, od 19 do 64 godine. Invalidnost nije obilježje osobe, njezinu osobnost određuje njezin identitet, rekao je Bebić dodavši kako se osobe s invaliditetom često suočavaju s neznanjem i predrasudama drugih, a ima i pojedinih slučajeva njihove diskriminacije.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je na potrebu edukacije na svim razinama, kao i na potrebu da informacije o mogućnostima i načinima glasovanja budu primjerene svim vrstama invaliditeta. Smatra i kako je organizacije osoba s invaliditetom potrebno pravovremeno uključiti u izradu nacrta izmjena propisa, kako bi svojim preporukama poboljšali sustav izbora. Također bi bilo uputno, kazala je, osobe s invaliditetom obavijestiti o njihovim mogućnostima izbora glasovanja i pristupa biračkim mjestima.
 

Author: Hina