Predsjednik Sabora Josip Leko razgovarao s članovima njemačkog Saveznog vijeća (Bundesrat) Jürgenom Martensom i Frankom Henkelom o članstvu Hrvatske u EU-u

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je članove njemačkog Saveznog vijeća (Bundesrat) Jürgena Martensa i Franka Henkela koji su u Hrvatsku došli kao predstavnici njemačkih saveznih pokrajina kako bi na licu mjesta stvorili sliku o njezinom napretku u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Hrvatska i Njemačka imaju dugu tradiciju prijateljskih i partnerskih odnosa i na saveznoj razini i na razini suradnje s njemačkim saveznim pokrajinama, istaknuo je predsjednik Sabora na početku razgovora te zahvalio njemačkim političarima na pomoći koju su pružali Hrvatskoj. Izrazio je želju da Hrvatska i Njemačka nastave ovim intenzitetom razvijati bilateralne odnose i suradnju i kad Hrvatska postane članicom Europske unije te da pojačaju međuparlamentarnu suradnju. U osvrtu na učinjeno od zadnjeg Sveobuhvatnog izvješća Europske komisije predsjednik Sabora naglasio je kako su dvije najteže zadaće bile brodogradnja i dovršetak graničnih prijelaza Klek i Zaton Doli. Kako je pojasnio, "tu se ne radi samo o gospodarskom pitanju, nego i o hrvatskoj tradiciji i povijesti".

Ministar za pravosuđe i Europu Slobodne države Saske Jürgen Martens kazao je kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju od velikog značenja. 
- Hrvatska je uzor za moguća daljnja proširenja EU-a ovdje u regiji, a da bi se to uopće moglo dogoditi, pristupanje Hrvatske Europskoj uniji mora biti puni uspjeh, naglasio je.

Obojica su predstavnika njemačkog Saveznog vijeća ustvrdila kako su se u razgovorima, koje su proteklih dana vodili s hrvatskim sugovornicima, uvjerili u odlučnost da se postignu europski standardi, dok je zamjenik gradonačelnika i senator za unutarnje poslove i sport Berlina Frank Henkel istaknuo kako zemlja poput Hrvatske spada u Europsku uniju "jer imamo zajedničku povijest i tradiciju, a Europska unija zajednica je vrijednosti".

Author: Ured predsjednika Sabora