Leko i Wenderlich razgovarali o suradnji Hrvatske i Poljske i krizi u BiH

Zagreb - Dejtonski sporazum zaustavio je rat, ali nije osigurao funkcionalnost Bosne i Hercegovine, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na sastanku s potpredsjednikom poljskog Sejma Jerzyem Wenderlichom, koji boravi u Zagrebu. 

Leko je dodao kako hrvatski narod u BiH nije ostvario jednakopravnost u državnim tijelima jer je do sada bio preglasan. -Socijalni bunt je opravdan, ali nije se dogodio u cijeloj Bosni i Hercegovini. Svi u BiH loše žive, ali nisu svi ocijenili da im je prioritet socijalni bunt, rekao je Leko zauzevši se za dogovor triju konstitutivnih naroda prema kojemu bi bili ravnopravni u odgovornosti prema sebi i BiH kao cjelini. 

Wenderlich je rekao kako je prije dolaska u Hrvatsku boravio u Bosni i Hercegovini i razgovarao s tamošnjim dužnosnicima. Ocijenio je da se u BiH političari previše koriste populizmom. -Treba reći da je populizam način rada mediokriteta. Veliki političari moraju imati hrabrosti otvoreno reći građanima kakva je situacija i biti spremni dijalogom riješiti krizu, rekao je Wenderlich. Istaknuo je potrebu da se Europska unija na parlamentarnoj razini zauzme za rješavanje krize u BiH pri čemu vidi prostor za zajedničke inicijative Hrvatske i Poljske. 

Leko i Wenderlich razgovarali su i o stanju u Ukrajini i Istočnoj politici Europske unije, kao i o hrvatsko-poljskoj suradnji unutar EU-a. Bilo je riječi i o gospodarskoj suradnji, posebno su izrazili zadovoljstvo kontinuiranim porastom broja poljskih turista u Hrvatskoj. Dogovorena je i intenzivnija suradnja Hrvatskoga sabora i Sejma, a Leko je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da službeno posjeti poljski parlament.
 

Author: Ured predsjednika Sabora