Leko: Izjava Zdravka Mamića neprihvatljiv je govor mržnje i nacionalna diskriminacija

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko najoštrije osuđuje verbalni napad izvršnog predsjednika GNK Dinama Zdravka Mamića na ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića u programu radija Soundset.

- Pozivati na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj, isticati da oni ne mogu biti članovi hrvatske Vlade, prebrojavati nečija krvna zrnca i nazivati osobe "hrvatomrscima" predstavlja eklatantan primjer nacionalne diskriminacije i govora mržnje. To je posve neprihvatljiv govor koji je u suprotnosti s demokratskim vrijednostima, zaštitom ljudskih prava i ravnopravnosti svih građana koje jamči Ustav RH.

Odgovornost svih institucija i svih građana jest da poštuju te vrijednosti kako bismo mogli nesmetano uživati u društvu koje jamči ljudska prava svakoga pojedinca i demokratske standarde civiliziranoga svijeta. Otkloniti svaku mržnju i diskriminaciju po bilo kojoj osnovi u interesu je mira i budućnosti svih naraštaja našeg društva.

Očekujem da hrvatski građani i javne institucije ovakve istupe osude kao neprihvatljive, ističe predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Author: Ured predsjednika Sabora