Završeno jesensko zasjedanje Hrvatskoga sabora

Zagreb – Povodom zaključenja 20. plenarne sjednice, kojom je završeno jesensko zasjedanje Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora Luka Bebić održao je konferenciju za medije.

Prema iznesenim pokazateljima, Hrvatski sabor je u 2010. godini održao četiri redovne i jednu izvanrednu sjednicu. Doneseno je 160 zakona, od kojih su 42 usklađena sa zakonodavstvom Europske unije. Donesena su dva Ustavna zakona i jedna izmjena Ustava. Prihvaćene su 133 odluke, 69 izvješća, 3 zaključka, dva plana te po jedan program, strategija, povelja i izmjena deklaracije. Odbijeno je 13 prijedloga zakona. Zastupnici su se za riječ javili više od 6100 puta, a postavljeno je 445 zastupničkih pitanja od čega 161 tijekom aktualnog prijepodneva, a 284 pitanja upućena su Vladi RH u pisanom obliku.

Na 20. sjednici, koja je trajala od 22. rujna do 15. prosinca, Hrvatski je sabor donio 71 zakon, od čega je 21 usklađen sa zakonodavstvom Europske unije. Doneseno je 45 odluka, 2 zaključka i jedan Ustavni zakon. Prihvaćeno je 28 izvješća, jedna strategija, jedna deklaracija (izmjena) te jedan plan. Dva prijedloga zakona su odbijena. Zastupnici su se za riječ javili gotovo dvije tisuće puta, najviše za ispravak netočnog navoda i repliku. Tijekom aktualnog prijepodneva postavljeno je 40 zastupničkih pitanja. 

Hrvatski sabor redovito zasjeda dva puta godišnje: prvi put, između 15. siječnja i 15. srpnja i drugi put, između 15. rujna i 15. prosinca. Iduća se sjednica očekuje u drugoj polovici siječnja 2011. godine.
 

Author: Internet redakcija