Britanski parlament ponudio stručnu pomoć Hrvatskom saboru

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s izaslanstvom Parlamenta Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske na čelu s Lordom Dundeejem, članom Doma lordova. 

Predsjednik Sabora ocijenio je da su odnosi Velike Britanije i Hrvatske prijateljski i partnerski. Istaknuo je i jako dobru suradnju dviju država u okviru NATO-saveza, izrazivši uvjerenje da će jednako kvalitetan partnerski odnos imati i kao članice Europske unije. Leko je nadalje izrazio nadu u potporu britanskog parlamenta kada je riječ o prenošenju iskustava u izgradnji i zaštiti nacionalnih interesa u Europskoj uniji.

Lord Dundee ponudio je da državni službenici Hrvatskoga sabora i saborski zastupnici dođu u stručni posjet britanskom parlamentu kako bi se upoznali s procedurama parlamentarnog nadzora nad odlukama koje donose tijela Europske unije. 

Članovi britanskog parlamenta iskazali su zanimanje i za prve hrvatske izbore za Europski parlament koji će se održati 14. travnja. Naglasili su potporu koju Velika Britanija pruža pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te podsjetili da su to dokazali ubrzanom ratifikacijom hrvatskoga pristupnog ugovora u britanskom parlamentu.

Author: Ured predsjednika Sabora