Alain Lamassoure: Sredstva namijenjena Hrvatskoj nisu upitna!

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je Alaina Lamassourea, predsjednika Odbora za proračun Europskog parlamenta. Razgovarali su o postupku ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora i proračunskom okviru Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Lamassoure je istaknuo kako su zastupnici Europskog parlamenta nezadovoljni proračunskim okvirom koji je usvojilo Europsko vijeće te da su u tijeku pregovori. Cilj je postići kompromis i usvojiti financijski okvir EU-a do kraja lipnja, prije ulaska Hrvatske u Uniju. Dodao je kako, bez obzira na postojeće nezadovoljstvo, sredstva koja su u proračunu namijenjena Hrvatskoj nisu upitna i da taj dio prijedloga Europski parlament u potpunosti podupire.

Predsjednik Hrvatskoga sabora upoznao je Lamassourea s dinamikom kojom Hrvatska ispunjava preostale obveze. Izrazio je uvjerenje da će sve obveze, uključujući i one najizazovnije kao što su privatizacija brodogradilišta i izgradnja graničnih prijelaza, biti ispunjene tijekom ožujka i travnja te da će shodno tome završno izvješće Europske komisije o Hrvatskoj biti pozitivno. Leko je dodao da Hrvatski sabor i Vlada već sad s punom odgovornošću pristupaju europskim obvezama, posebno kada je riječ o proračunu, planiranju javne potrošnje i financijskim pravilima Unije.
 
Leko i Lamassoure su izrazili obostrano uvjerenje da će preostalih pet država članica EU-a na vrijeme ratificirati hrvatski pristupni ugovor kako bi Hrvatska 1. srpnja postala punopravnom članicom Unije.

Predsjednik Sabora posebno je zahvalio Francuskoj i njenim državnim institucijama na stručnoj i materijalnoj pomoći Hrvatskoj u procesu pristupanja te je izrazio nadu da će se ta dobra suradnja nastaviti i kad Hrvatska postane punopravnom članicom Europske unije.

Author: Ured predsjednika Sabora