Predsjednik Hrvatskoga sabora primio predsjednika Odbora za politički razvoj i javno djelovanje Senata Kraljevine Tajland Anuraka Niyamaveju

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom Odbora za politički razvoj i javno djelovanje Senata Kraljevine Tajland Anurakom Niyamavejom.

Odnosi između Hrvatske i Tajlanda, koji je kao prva zemlja ASEAN-a priznao Republiku Hrvatsku, dobri su i bez otvorenih pitanja. Obje zemlje su zainteresirane za daljnje unaprjeđenje ukupnih bilateralnih odnosa i suradnje, za koje ima prostora na mnogim područjima, a posebice u gospodarstvu, ocijenjeno je na sastanku.

Hrvatska pozdravlja zanimanje Tajlanda za korištenje Luke Rijeka i hrvatskih slobodnih zona kao proizvodnih i distribucijskih centara svojih roba u zemlje sjeveroistočne Europe, istaknuo je predsjednik Sabora, dodavši kako mogućnosti suradnje također postoje u brodogradnji, kemijskoj i farmaceutskoj industriji, tekstilnoj industriji, metalurgiji, strojogradnji i zajedničkoj izgradnji infrastrukturnih objekata. S ciljem boljeg prepoznavanja mogućnosti razvoja gospodarske suradnje, predsjednik Sabora predložio je uspostavu suradnje između Hrvatske gospodarske komore i Trgovačke komore Tajlanda.

Republika Hrvatska i Kraljevina Tajland potpisale su dosad tri bilateralna ugovora, a nekoliko ih je u pripremi. S tim u vezi je predsjednik Sabora izrazio želju za ubrzanjem postupka sklapanja Dodatnog protokola između Vlade RH i Vlade Kraljevine Tajland o izmjenama i dopunama Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, koji je nužan zbog prilagodbe pravnoj stečevini Europske unije.
 

Author: Ured predsjednika Sabora