Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Južne Afrike Johanna Marxa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Južne Afrike Johanna Marxa s kojim se suglasio o potrebi uspostave tješnje suradnje Hrvatske i Republike Južne Afrike.

I Hrvatska i Južna Afrika zainteresirane su za intenziviranje tradicionalno prijateljskih bilateralnih odnosa na svim područjima, rečeno je tijekom nastupnog posjeta veleposlanika Republike Južne Afrike, dok je predsjednik Sabora Leko istaknuo  energetiku, prehrambenu industriju i turizam kao područja od posebnoga hrvatskog interesa.

Veleposlanik Marx istaknuo je da ima mnogo područja na kojima je moguće unaprijediti kontakte i buduću suradnju dviju zemalja, posebno kad je riječ o Južnoafričkoj razvojnoj zajednici, Afričkoj uniji ili BRICS organizaciji. Marx je naglasio i veliku ulogu hrvatskog iseljeništva u Južnoj Africi, koju vidi kao most između dviju zemalja.
  
Dvojica dužnosnika izrazili su spremnost za nastavak i unapređenje političkih odnosa i  skorim otvaranjem Veleposlanstva Republike Južne Afrike u Republici Hrvatskoj.
 

Author: Ured predsjednika Sabora