Predsjednik Sabora Luka Bebić primio potpredsjednicu Bundestaga Gerdu Hasselfeldt

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s potpredsjednicom njemačkog Bundestaga (Savezna skupština) Gerdom Hasselfeldt.

Na sastanku se razgovaralo o pristupnim pregovorima za ulazak u članstvo EU-a, pojačavanju međuparlamentarne suradnje te Međunarodnoj parlamentarnoj stipendiji njemačkog parlamenta za hrvatske studente.

Predsjednik Sabora izvijestio je potpredsjednicu Bundestaga da je Sabor u protekle dvije i pol godine donio preko 260 zakona u procesu prilagodbe europskom zakonodavstvu, uključujući izmjene Ustava RH i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te da su zakonodavne aktivnosti u okviru pristupnih pregovora pri kraju. U pogledu regionalne suradnje, Hrvatska želi biti partner i siguran oslonac zemljama u okruženju, što djelatno dokazuje brojnim aktivnostima prema svojim susjedima, naglasio je Bebić.

Njemačka konstruktivno prati napore koje je Republika Hrvatska poduzela od svog osamostaljenja do danas, uključujući dugotrajan proces pristupnih pregovora koji bi uskoro trebali rezultirati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Ulaskom zemlje u Europsku uniju, međutim, nisu riješeni svi njezini problemi, no prednost je članstva da se oni unutar EU-a mogu rješavati bolje nego na nacionalnoj razini, naglasila je Hasselfeldt tijekom razgovora s predsjednikom Sabora. Važnu ulogu u tome ima međuparlamentarna suradnja, koju je sukladno Lisabonskom sporazumu potrebno unaprijediti i intenzivirati, zajednička je ocjena Bebića i Hasselfeldt.

U okviru međuparlamentarne suradnje Hasselfeldt je istaknula i važnost projekta Međunarodne parlamentarne stipendije njemačkog parlamenta, koja studentima iz Hrvatske omogućava šestomjesečni studijski boravak u njemačkom parlamentu te je ujedno uputila molbu da Sabor iskoristi potencijal odabranih stipendista za buduću suradnju s njemačkim parlamentom.
 

Author: Ured predsjednika Sabora