Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio ministra vanjskih poslova Novog Zelanda Murraya McCullyja

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se s ministrom vanjskih poslova Novog Zelanda Murrayem McCullyjem.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju bilateralnih odnosa te jačanju parlamentarne suradnje između Hrvatske i Novog Zelanda.

Iako su bilateralni odnosi između Hrvatske i Novog Zelanda dobri, postoji obostrana spremnost za njihovo daljnje unapređenje, osobito imajući u vidu brojnu hrvatsku iseljeničku zajednicu u Novom Zelandu (prema novozelandskim izvorima u Novom Zelandu živi oko sto tisuća Hrvata), zajednička je ocjena Bebića i McCullyja. S tim ciljem bi uskoro trebao biti okončan i postupak zaključivanja bilateralnog Ugovora o socijalnom osiguranju, koji je od posebnog interesa za članove hrvatske iseljeničke zajednice koji odlaskom u mirovinu iskazuju zanimanje za povratkom u Hrvatsku, izjavio je McCully.

Što se tiče viznog režima, McCully je istaknuo kako je u pripremi okvir za bezvizni režim za hrvatske državljane koji bi pridonio jačanju kontakata između građana Republike Hrvatske i Novog Zelanda, uključujući mogućnost recipročnog zapošljavanja mladih ljudi između 18 i 30 godina na razdoblje od 12 mjeseci u okviru programa poticanja mobilnosti mladih kroz zaključivanje ugovora o studentskom programu razmjene "Working Holiday Scheme".

Izrazivši čvrsto uvjerenje u dobrobit daljnje izgradnje prijateljskih bilateralnih odnosa, predsjednik Sabora je istaknuo kako novi poticaj boljoj suradnji između Hrvatske i Novog Zelanda mogu dati uzajamni posjeti na državnoj razini, jačanje međuparlamentarne suradnje, ali i skori ulazak RH u članstvo Europske unije.
 

Author: Ured predsjednika Sabora