Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić svim građanima Republike Hrvatske čestitao Dan neovisnosti

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uputio je čestitku svim građanima Republike Hrvatske u povodu predstojećeg Dana neovisnosti:

"Na Dan neovisnosti prisjećamo se zasjedanja Hrvatskoga sabora 8. listopada 1991. godine u iznimno teškim i opasnim okolnostima, u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj zbog opasnosti od raketiranja, kada je Hrvatski sabor raskinuo državnopravne sveze s republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Tim je činom bio ispunjen stoljetni san hrvatskog naroda o stvaranju vlastite samostalne države u srcu Europe kojoj je hrvatski narod oduvijek pripadao.

Dan neovisnosti je i prigoda da izrazimo zahvalnost svim braniteljima, koji su Hrvatsku branili od agresije i na kraju izvojevali pobjedu u legitimnom i pravednom, obrambenom Domovinskom ratu. Prigoda je to i da izrazimo našu duboku sućut svim nedužnim žrtvama, ubijanima, zlostavljanima, protjerivanima iz vlastitih domova. Dan neovisnosti je ujedno i dan hrvatskog ponosa i slave jer se prisjećamo snage volje, čvrstine vjere i zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske na putu prema svetom cilju – slobodnoj, neovisnoj i samostalnoj Hrvatskoj. U tome su nas predvodili odlučnost i vizionarstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kojemu danas izričemo zahvalnost i poštovanje.

No, Dan neovisnosti je i prigoda da se prisjetimo kako nas ni najteže okolnosti nametnutog rata, međunarodnih pritisaka, neravnopravne borbe s nadmoćnim neprijateljem, teška razaranja i ubijanja nisu ni u jednom trenutku pokolebali ni uzdrmali našu vjeru u vlastite snage. Hrvatska je i danas suočena s nizom teških problema izazvanih gospodarskom krizom, koju dodatno otežavaju korupcija i organizirani kriminal. Čvrsto sam uvjeren da je konsenzus, koji se stvorio oko nužnosti promjena kako bi nam svima bilo bolje, temelj na kojem možemo nastaviti graditi onakvu Hrvatsku, kakvu su sanjali naši preci i za kakvu smo se plebiscitarno izjasnili na referendumu o neovisnosti, jer upravo su nam jedinstvo i želja za ostvarenjem istog cilja omogućili ostvarenje sna o neovisnosti.

U želji da nas dijalog, uzajamno razumijevanje i prihvaćanje potrebe za daljnjim reformama vrate na put razvoja kako bismo što prije postigli željeni životni standard za sve u Hrvatskoj, svim građanima Republike Hrvatske čestitam državni praznik – Dan neovisnosti."
 

Author: Ured predsjednika Sabora