Predsjednik Sabora Josip Leko primio posebnog UN-ova izvjestitelja za osobe s invaliditetom Shuaiba Chalklena

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je posebnog UN-ova izvjestitelja za osobe s invaliditetom Shuaiba Chalklena kojemu je kazao kako je odnos društva prema osobama s invaliditetom i potreba njihova uključivanja u društvo za Hrvatsku jedno od najvažnijih socijalnih pitanja.

Predsjednik Sabora izrazio je uvjerenje da će boravak posebnog UN-ova izvjestitelja za osobe s invaliditetom Chalklena u Hrvatskoj koristiti senzibiliziranju društva za probleme osoba s invaliditetom. Kazao je kako u Hrvatskoj postoji velik broj invalida, što je jedna od posljedica Domovinskog rata. Prema njegovoj ocjeni, svijest u hrvatskom društvu o potrebi uključivanja osoba s invaliditetom na vrlo je visokoj razini, ali je ukazao i na to da ima osoba s invaliditetom „do kojih još nismo doprli“ u pogledu zaštite njihovih prava. Dobrodošlima je ocijenio sugestije posebnog UN-ova izvjestitelja za osobe s invaliditetom i izvješća pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Posebni UN-ov izvjestitelj za osobe s invaliditetom Shuaib Chalklen kazao je da je Hrvatska postigla puno na području zaštite prava osoba s invaliditetom. Naglasio je kako je jedna od najvažnijih zadaća njegova mandata podizanje svijesti o UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom te o tome da je riječ o jednom od najvažnijih ljudskih prava. Prema njegovoj ocjeni udruge invalida u Hrvatskoj vrlo su snažne.

Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić istaknula je da je Hrvatski sabor otvoren za prijedloge kojima je cilj poboljšanje statusa osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Author: Ured predsjednika Sabora