Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u službenom posjetu Republici Cipar

Nikozija - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, nakon sudjelovanja u radu dvodnevne konferencije predsjednika parlamenata EU-a, u utorak poslijepodne sastankom s državnim tajnikom ciparskog ministarstva vanjskih poslova Andreasom Mavrojanisom započeo službeni posjet Cipru.

Mavrojanis je u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka ustvrdio kako je za Cipar jako vrijedno to što je mogao ugostiti predsjednika i izaslanstvo hrvatskog parlamenta. "Vrlo smo sretni zbog toga što za nekoliko mjeseci Hrvatska ulazi u EU, gdje ćemo nakon toga biti zajedno", rekao je Mavrojanis. Ciparski je dužnosnik kazao da je s predsjednikom Sabora razmijenio mišljenja o brojnim pitanjima iz područja bilateralne suradnje i gospodarstva, osobito u svjetlu teške situacije u kojoj se Cipar sad nalazi te o načinima na koje dvije zemlje mogu zajednički pridonijeti europskom integracijskom procesu. "Sve u svemu, bio je to konstruktivan susret vrlo bliskih prijatelja i skorašnjih partnera unutar EU-a", zaključio je Mavrojanis.

Predsjednik Hrvatskoga sabora izrazio je zadovoljstvo razgovorom, osobito stoga što "Hrvatska i Cipar imaju neka povijesna iskustva koja ih obilježavaju pri pristupu Uniji". Cipar je Hrvatskoj, po Lekinim riječima, prenio "sva svoja iskustva, od pristupa Uniji do rada u njoj kao razmjerno manja država članica". "Posebno smo razmatrali mogućnost suradnje u Sredozemlju, o tome što možemo učiniti na Mediteranu za EU i što za njega sa stajališta EU-a", kazao je Leko. Predsjednik Sabora istaknuo je da su o tome stajališta dviju zemalja potpuno usuglašena, jer se i Cipar i Hrvatska zalažu za Sredozemlje kao regiju mira, za jačanje jadranske suradnje, zaštitu okoliša, čistog mora i prirode. "S Cipra nosim krajnje prijateljske i partnerske osjećaje nakon ovih razgovora", rekao je na kraju Leko, kojeg će u sklopu posjeta  primiti još predsjednik Republike Cipra Nikos Anastasiades, a s domaćinom posjeta, predsjednikom parlamenta Janakisom Omiruom, sastat će se na radnoj večeri.

Saborsko izaslanstvo u Hrvatsku se vraća u srijedu. (Hina)

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina