Predsjednik Sabora Josip Leko primio belgijskog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, trgovine i europskih poslova Didiera Reyndersa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, trgovine i europskih poslova Kraljevine Belgije Didiera Reyndersa, a glavna tema razgovora dvojice dužnosnika bilo je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Naše odnose ocjenjujemo vrlo prijateljskima i partnerskima i želimo da takav dojam ponesete iz Hrvatskoga sabora, kazao je uvodno predsjednik Sabora i zahvalio Belgiji na pomoći, materijalnoj i političkoj, koju je Hrvatskoj pružala na putu u EU. Kazao je kako Hrvatska stalno provodi promjene s ciljem izgradnje društva zasnovanog na demokratskim standardima i ocijenio kako je to proces koji više nije moguće zaustaviti. Potvrdu toga vidi u činjenici da su 23 države članice EU-a već ratificirale hrvatski pristupni ugovor te je zahvalio Belgiji što je i u toj državi proces ratifikacije pri kraju. Izrazio je interes za tješnjom međuparlamentarnom suradnjom, naročito na razini radnih tijela, jer Hrvatsku zanimaju iskustva zemalja koje su članice EU-a dugo vremena.

Belgijski potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, trgovine i europskih poslova Didier Reynders suglasio se da proces reformi nije gotov, osobito na području vladavine prava i borbe protiv organiziranog kriminala, što je ocijenio važnim zbog schengenskog režima. Pozdravio je mogućnost jačanja veza između dviju zemalja, posebno između parlamenata dviju država te nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta, a zauzeo se i za uspostavu veza među gospodarstvenicima dviju država.

Author: Ured predsjednika Sabora