Predsjednik Sabora susreo se s ministrom vanjskih poslova Andore

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić susreo se s ministrom vanjskih poslova i institucionalnih odnosa Kneževine Andore Xavierom Espotom Miróom.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj, parlamentarnoj, gospodarskoj i kulturnoj suradnji Hrvatske i Andore.

Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo izvrsnim prijateljskim bilateralnim odnosima bez otvorenih pitanja između Hrvatske i Andore te zahvalio na podršci Andore hrvatskoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2008.-2009. "Cijenili bismo i podršku Andore za hrvatske kandidature za članstvo u drugim tijelima Ujedinjenih naroda, poput Komisije za izgradnju mira za razdoblje od 2012. do 2013. te Gospodarsko i socijalno vijeće za razdoblje od 2013. do 2015. godine", dodao je Bebić.

Ujedno je predsjednik Sabora izrazio želju za produbljivanjem parlamentarne suradnje Hrvatske i Andore. U vezi s tim uputio je i poziv predsjedniku parlamenta Kneževine Andore za posjet Hrvatskom saboru, složivši se s Miróovim prijedlogom da se u oba parlamenta osnuju skupine prijateljstva Hrvatske i Andore.

Bebić je nadalje istaknuo važnost jačanja gospodarske suradnje na područjima od zajedničkog interesa, s naglaskom na turizam, u kojem Andora ima značajno iskustvo u vezi s infrastrukturnim ulaganjima te uslugama. "Hrvatska cijeni iskustvo Andore, koja s oko 70.000 stanovnika bilježi oko 11 milijuna turista godišnje", dodao je Bebić. 

Što se tiče suradnje na području kulture dosad su ostvarene dvije kulturne promocije Hrvatske u Andori 2004. i 2006. godine, koje je financirala Kneževina Andora. "Osobito mi je drago što u Hrvatskoj postoji interes za učenjem katalonskog jezika što potvrđuje i postojanje Katedre za katalonski jezik na zadarskom Filozofskom fakultetu, a u izradi je i katalonsko-hrvatski rječnik, čijem dovršetku se iskreno radujemo", zaključio je predsjednik Sabora.

Uz predsjednika Sabora sastanku je prisustvovao i veleposlanik RH u Kneževini Andori sa sjedištem u Kraljevini Španjolskoj Neven Pelicarić.
 

Author: Ured predsjednika Sabora