Susretima s Pahorom i Türkom predsjednik Sabora završio posjet Sloveniji

Ljubljana - Odvojenim susretima predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića s premijerom Borutom Pahorom i predsjednikom države Danilom Türkom, u srijedu navečer završen je dvodnevni službeni posjet saborskog izaslanstva Sloveniji. 

Odnosi Hrvatske i Slovenije bitno su se poboljšali zahvaljujući neposrednom političkom dijalogu i redovnim susretima premijera Boruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor, naveo je u srijedu u priopćenju za javnost ured slovenskog premijera Pahora nakon razgovora s predsjednikom Sabora Bebićem. Uspostava redovnog dijaloga na najvišoj razini između Slovenije i Hrvatske omogućila je i intenziviranje suradnje na drugim područjima, osobito u gospodarskoj sferi te u dijalogu glede aktualnih pitanja i perspektive država u regiji, navedeno je u priopćenju iz Pahorova ureda. Što se tiče hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, slovenski je premijer naglasio da je Slovenija naklonjena njihovu što skorijem završetku, uz dosljedno ispunjavanje uvjeta za ulazak u Europsku uniju, navodi se u priopćenju. 

Dvodnevni službeni posjet Sloveniji predsjednik Sabora Luka Bebić završio je kasno popodne susretom sa slovenskim predsjednikom Danilom Türkom. Türk se u razgovoru zauzeo za nastavak i produbljivanje političke komunikacije Slovenije i Hrvatske na svim razinama. Posebno je istaknuo da je sadašnje ozračje dobrih odnosa između dviju država potrebno ne samo održati nego i dalje razvijati. Naglasio je da se problemi rješavaju u racionalnim okvirima i političkim dijalogom, uz produbljivanje komunikacije preko svih političkih aktera te da na tome valja graditi i gospodarske odnose. U vezi očekivanog ulaska Hrvatske u Europsku uniju slovenski je predsjednik ocijenio da Hrvatska i Slovenija moraju dobro definirati koji su im zajednički interesi kako bi ih u novom europskom kontekstu na pravi način mogli zajedno realizirati, izvještava Hina. 

U saborskom izaslanstvu ističu srdačno ozračje koje je pratilo dvodnevni službeni boravak u Sloveniji te potrebu jačanja parlamentarne suradnje koja do sada nije bila sasvim zadovoljavajuća, pa je prvi put nakon deset godina došlo do službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora slovenskom Državnom zboru.

Author: Ured predsjednika Sabora