Obilježen Dan Hrvatskoga sabora

Zagreb – U spomen na konstituiranje prvog, slobodno izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, u Hrvatskom saboru danas je obilježena 21. obljetnica stvaranja suvremene hrvatske demokracije i ostvarenje hrvatske državnosti i suverenosti.

U svom obraćanju zastupnicima, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić istaknuo je kako Dan Hrvatskoga sabora podsjeća na njegovu temeljnu ulogu kao zakonodavnog i najvišeg predstavničkog tijela svih građana Republike Hrvatske. "Zastupnici prvoga saziva sudjelovali su u donošenju povijesnih odluka koje su imale ustavotvorni i državotvorni karakter", rekao je Bebić podsjetivši kako je 22. prosinca 1990. godine donesena Odluka o proglašenju Ustava, a 25. lipnja 1991. godine i Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske kojom je utvrđeno da Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od SFRJ te postupak za međunarodno priznanje. Na istoj sjednici Sabor je donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, a 8. listopada 1991. jednoglasnu Odluku o raskidu državnopravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ. Ta odluka donesena je nakon što je istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti temeljem Brijunske deklaracije od 7. srpnja 1991. godine, a na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

"Danas se s ponosom i dostojanstvom prisjećamo svih naših domoljuba, dragovoljaca Domovinskog rata, svih naših branitelja, našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i svih onih koji su iznijeli najveći teret toga rata. Bez njihove smjelosti, odlučnosti, mudrosti i ustrajnosti ne bi bilo današnje Hrvatske ni Hrvatskoga sabora", rekao je Bebić. 

Podsjetivši kako su aktivnosti Hrvatskoga sabora u 6. sazivu bile usmjerene na donošenje zakona i propisa u svrhu usklađenja domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, Bebić je istaknuo kako će Hrvatski sabor u okviru svoje ustavne uloge nastaviti doprinositi razvitku i stabilnosti te učvršćivanju Hrvatske kao pravne države.

Author: Ured predsjednika Sabora