Gedvilas: Zbog pristupanja Hrvatske, Litva će predsjedati najvećom Europskom unijom u povijesti!

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Parlamenta Republike Litve Vydasom Gedvilasom. On je najviše rangirani litavski političar koji je dosad posjetio Hrvatsku. Posjet se zbiva uoči litavskog preuzimanja predsjedanja Europskom unijom i pristupanja Hrvatske Uniji 1. srpnja.

Gedvilas je izrazio zadovoljstvo što ta dva događaja koincidiraju na isti dan. Naglasio je da će, zahvaljujući pristupanju Hrvatske, Litva predsjedati najvećom Europskom unijom u povijesti. 
-Hrvatska je postavila primjer za druge zemlje Zapadnoga Balkana, vjerujemo da će one biti potaknute slijediti vaš put, izjavio je predsjednik litavskog parlamenta.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko naglasio je kako obje države imaju interes za zajedničkim nastupanjem u tijelima EU-a.
- Hrvatska podupire planove litavskog predsjedništva - razvoj istočnog partnerstva, zajedničku energetsku politiku Unije i perspektivu proširenja za zemlje Jugoistočne Europe kojima već pomažemo razmjenjujući naša pristupna iskustva, rekao je Leko.

Leko i Gedvilas dogovorili su jaču suradnju dvaju parlamenata, posebno u sklopu suradnje međuparlamentarnih skupina prijateljstva, kako bi hrvatski zastupnici stekli iskustva u donošenju odluka u EU-u. Predsjednik Hrvatskoga sabora prihvatio je poziv da 4. srpnja posjeti Litvu povodom preuzimanja predsjedanja Europskom unijom.

Author: Ured predsjednika Sabora