Predsjednik Sabora Bebić primio ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Dvojica su dužnosnika razgovarala o ukupnim bilateralnim odnosima koje su ocijenili prijateljskima, dinamičnima i dobrosusjedskima. Predsjednik Sabora Luka Bebić posebno je izrazio zadovoljstvo parlamentarnom suradnjom, istaknuvši kako upravo parlamentarci potiču rješavanje mnogih pitanja. Podržao je želju Bosne i Hercegovine da uđe u Europsku uniju i NATO te je ponudio pomoć Hrvatske u tom pogledu, prije svega u vidu prenošenja znanja i iskustava. 

Predsjednik Sabora izrazio je i nadu da će se otvorena pitanja između dvije države rješavati brže u okviru Međuresorne radne skupine. Bosanskohercegovačkog je ministra izvijestio o tijeku radova na koridoru Vc u Hrvatskoj, koji smatra izuzetno važnim za daljnji gospodarski razvoj i Hrvatske i BiH, a posebnu bi korist od tog prometnog pravca imala luka Ploče, čije rješenje mora polaziti od strateških interesa obiju država. Rekao je kako Hrvatska nije u potpunosti zadovoljna povratkom Hrvata u neka područja BiH ukazavši na potrebu jačeg angažmana, kako bi se i taj problem uspješno riješio. U vezi s nužnim ustavnim promjenama u BiH, predsjednik Sabora je rekao kako Hrvatska s velikim interesom prati taj proces te je podržao svaki sporazum koji će biti prihvatljiv i jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je predsjednika Sabora informirao o situaciji u vezi s ratifikacijom Ugovora o dvojnom državljanstvu te je podržao povratak izbjeglica u BiH naglasivši kako treba stvoriti uvjete za "održivi povratak". Ministar Alkalaj je rekao da BiH podržava što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO jer time puno dobiva i Bosna i Hercegovina, kojoj je u interesu da u okviru tih integracija ima prijateljsku zemlju koja će se zauzimati i za BiH. Kao primarni vanjskopolitički cilj istaknuo je liberalizaciju viznog režima za državljane BiH, prije svega ukidanje viza za države EU. Predsjedniku Sabora je zahvalio na iskazanoj spremnosti Hrvatske da Bosni i Hercegovini pruža potporu na putu prema članstvu u EU-u, NATO-u te u okviru Ujedinjenih naroda.
 

Author: Ured predsjednika Sabora