Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio godišnju nagradu HHO-a

Zagreb – Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava dodijelio je u Novinarskom domu godišnje nagrade za ljudska prava za 2011. godinu, a među nagrađenima je i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Nagrada "Miko Tripalo" koja se dodjeljuje državnim i lokalnim dužnosnicima te političarima za izniman doprinos u zaštiti ljudskih prava, koji nadilazi uobičajene standarde, dodijeljena je predsjedniku Hrvatskoga sabora Luki Bebiću. "Luka Bebić je pokazao da Sabor još uvijek može biti središnja ustanova hrvatske politike i javnog života. Ove se godine Luka Bebić nosio sa svim poznatijim 'prljavcima' našeg saborskog života. Odmakom od uskostranačkih interesa i s uporištem u vladavini prava, on je iz tih situacija izašao kao pobjednik", naveo je HHO u obrazloženju nagrade.

Novinarka i bivša glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann, koja je osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja Haaškog suda, primila je nagradu za životno djelo Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, dok je nagrada "Joško Kulušić" koja se dodjeljuje istaknutim novinarima, uredništvima ili medijima za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja, dodijeljena novinaru Dušanu Miljušu koji je godinama pisao o kriminalu i korupciji. Nagrada "Sulejman Mašović - Jovan Nikolić - Luka Vincetić" za doprinos u promicanju međureligijskog dijaloga, ekumenizma i vjerske tolerancije dodijeljena je emisiji Ekumena HTV-a i njezinom utemeljitelju Augustinu Bašiću.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina