Predsjednik Sabora Luka Bebić primio u nastupni posjet talijansku veleposlanicu Emanuelu D'Alessandro

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanicu Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Emanuelu D'Alessandro.

Poželjevši dobrodošlicu talijanskoj veleposlanici, predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo prijateljskim, dobrosusjedskim i vrlo razvijenim odnosima Hrvatske i Italije. U zadnje vrijeme kontakti na visokoj razini su intenzivirani, kazao je predsjednik Bebić i u tom kontekstu posebno istaknuo posjet talijanskog predsjednika Napolitana Hrvatskoj u srpnju ove godine, kojom prigodom je Napolitano održao i govor u Hrvatskom saboru. Također je izrazio i zadovoljstvo razvojem parlamentarnih odnosa. Razgovori, koje je u više navrata imao s predsjednikom Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Gianfrancom Finijem, bili su „vrlo prijateljski i sadržajni“, a važnim je ocijenio i susret s Hrvatima u Moliseu tijekom njegovog posjeta na čelu saborskog izaslanstva Italiji 2009. godine.

Talijanska veleposlanica D'Alessandro je rekla kako joj je drago da u Zagreb stiže u razdoblju bogatom događajima s obzirom na utvrđeni datum pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, nakon čega će uslijediti također zanimljivo razdoblje zajedničkog rada Hrvatske i Italije u okviru EU-a. Potvrdila je da će Italija Hrvatskoj i dalje pružati podršku na putu ulaska u Europsku uniju.

U razgovoru su obostrano istaknuti značaj parlamentarnih skupina prijateljstva za odnose dviju država kao i važnost zaštite manjina, hrvatske manjine u Italiji kao i talijanske u Hrvatskoj. Predsjednik Sabora Luka Bebić je kazao kako je od predsjednika talijanskog Zastupničkog doma Finija dobio uvjeravanja da će Italija pomoći očuvanju jezika, pisma i kulture moliških Hrvata. Ujedno je ukazao na visoku razinu zaštite prava manjina u Hrvatskoj kroz Ustav i zakone. Veleposlanica D'Alessandro je rekla kako je prije dolaska na mandat u Hrvatsku posjetila predstavnike hrvatske manjine u Moliseu, te obećala pomoć ako ustreba.

U razgovoru s talijanskom veleposlanicom predsjednik Sabora je kazao kako gospodarski odnosi Hrvatske i Italije, bez obzira na aktualne teškoće zbog globalne ekonomske i financijske krize, imaju vrlu dobru perspektivu. Izrazio je želju da se uspostavi bolja komunikacija između južnih regija dviju zemalja, a ukazao je i na mogućnosti koje Hrvatskoj i Italiji pruža njihov položaj za razvoj transporta prema unutrašnjosti kontinenta. Hrvatska je zainteresirana i za suradnju s Italijom na području energetike i u očuvanju biološke raznolikosti i održivosti Jadrana, rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić tijekom nastupnog posjeta talijanske veleposlanice Emanuele D'Alessandro.
 

Author: Ured predsjednika Sabora