Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nazočio svetoj misi u povodu blagoslova crkve Hrvatskih mučenika u Udbini

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nazočio je danas svetoj misi u Udbini, gdje je pred oko 12 tisuća okupljenih vjernika i hodočasnika na Dan hrvatskih mučenika blagoslovljena novosagrađena crkva Hrvatskih mučenika.

U svojoj propovijedi kardinal Puljić je istaknuo kako "ovo zdanje treba sačuvati sjećanje na čijoj baštini danas živimo, jer Crkva želi biti čuvarica pamćenja, i to ne samo pisanih dokumenata već da to pamćenje bude uklesano i u kamen". 

Uz mučenike i svece Nikolu Tavelića, Marka Križevčanina, Alojzija Stepinca i druge Puljić je podsjetio na mnogobrojne bezimene hrvatske mučenike, među kojima je izdvojio one izginule u bitki s osmanlijskim osvajačima na Krbavskom polju, 9. rujna 1493. godine, uz koje je i sagrađena crkva Hrvatskih mučenika. Podsjetio je i na sudionike svih hrvatskih ratova protiv različitih osvajača koji su uslijedili, pa i posljednjeg Domovinskog rata, kojima je sloboda i obrana doma i domovine bila svetija i od njihova vlastitog života.

Biskup ličko-senjski mons. Mile Bogović istaknuo je nakon blagoslova crkve Hrvatskih mučenika kako je crkva sagrađena da bi se "vratilo dostojanstvo svim onim žrtvama kojima je bilo pogaženo svako ljudsko dostojanstvo pa čak i pravo na grob". Ova je crkva u prvom redu memorijalno zdanje, i to je u znatno većoj mjeri nego druge crkve u Hrvatskoj, te će imati i prostor za Muzej i za Knjižnicu hrvatskih mučenika, kazao je biskup Bogović. Crkva Hrvatskih mučenika u Udbini sagrađena je po nadahnuću crkve Svetog Križa u Ninu, iz 11. stoljeća, kao prve hrvatske katedrale, dodao je biskup Bogović. Izrazio je i nadu da će pridonijeti zbližavanju kršćana te kršćanskih i narodnih tradicija.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je na svečanosti u ime Hrvatskog sabora uputio poruku mira i poželio da crkva Hrvatskih mučenika u Udbini bude simbol žrtava svih totalitarnih režima kroz 13 stoljeća dugu hrvatsku povijest.

Pozvao je i sve obitelji koje ne znaju gdje su kosti njihovih bližnjih da se ovamo dođu pomoliti i odati im počast. Naglasivši kako je zločin uvijek zločin, a žrtva uvijek žrtva - bez obzira na ideologiju, vjersku, rasnu ili nacionalnu pripadnost - predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić pozvao je sve na suživot i toleranciju te poštivanje ljudskih prava, na što nas ne obvezuju samo kršćanske vrednote već i Deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda ili dokumenti Europske unije. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina