Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio u službeni posjet predsjednika Donjeg doma parlamenta Talijanske Republike Gianfranca Finija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u službeni posjet predsjednika Donjeg doma parlamenta Talijanske Republike Gianfranca Finija s izaslanstvom.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj, parlamentarnoj, regionalnoj i gospodarskoj suradnji dviju zemalja te talijanskoj potpori Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić zahvalio je Italiji za nastavak dobrosusjedskih odnosa, a osobito na kontinuiranoj potpori Italije Hrvatskoj na njezinu putu u NATO te tijekom pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju. Napomenuo je kako je Sabor u protekle dvije i pol godine donio oko 250 zakona s ciljem usklađivanja s europskim zakonodavstvom, uključujući relevantne izmjene Ustava.

Predsjednik Donjeg doma parlamenta Talijanske Republike Gianfranco Fini izjavio je tom prigodom kako Italija s čvrstim uvjerenjem podržava što skoriji ulazak Hrvatske u EU. "Sada kada je Hrvatska jedan metar do cilja, potrebno je podsjetiti europske institucije na sve napore i žrtve koje je Hrvatska učinila za ulazak u obitelj europskih zemalja", naglasio je Fini. Dodao je kako Italija i Hrvatska imaju jednu bitnu zajedničku karakteristiku, a to je jasno zacrtan strateški cilj ulaska Hrvatske u Europsku uniju, bez obzira na izmjene koalicijskih vlada kako u Italiji tako i u Hrvatskoj. Uz to, smatra Fini, potrebno je valorizirati sve žrtve koje je Hrvatska na putu u Europsku uniju učinila, kako bi hrvatska, a i šira europska javnost, postala svjesna tih činjenica. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju, istaknuo je Fini, od posebnog je značenja za stabilizaciju na Balkanu te pozitivan znak za zemlje u okruženju. Usprkos rigoroznim uvjetima pregovora za ulazak RH u EU te primjetnog zamora u pogledu proširenja članstva u Europskoj uniji, na primjeru Hrvatske je moguće vidjeti koliko je toga učinjeno proteklih godina te bi Hrvatska mogla postati primjer ostalim zemljama-kandidatkinjama za ulazak u EU. 

Osobito na primjeru poglavlja o pravosuđu, nadovezao se predsjednik Sabora Luka Bebić, razvidno je koliko Hrvatska čini na svom putu u EU – i to ne samo teoretski nego i djelatno, informirajući svog talijanskog kolegu kako su među ostalim mjerama osnovana četiri specijalizirana suda za rješavanje pitanja korupcije i organiziranog kriminala, rezultati čijeg rada su već u ovom trenutku vidljivi.

"Upravo zbog konsenzusa vladajućih i oporbenih parlamentarnih stranaka, potrebno je valorizirati sve pozitivno što je Hrvatska ostvarila, kako unutar parlamenta EU tako i unutar europske obitelji zemalja, jer vrlo mali broj ljudi zna što je sve Hrvatski sabor učinio, uključujući i pozitivnu diskriminaciju nacionalnih manjina u Hrvatskoj s dvostrukim pravom glasa", istaknuo je Fini.

Tijekom razgovora Fini se osvrnuo i na Lisabonski sporazum kojim "nacionalni parlamenti zemalja članica EU-a imaju sve veću ulogu u arhitekturi Europske unije" odnosno veće mogućnosti utjecanja na donošenje odluka. S tim u vezi je predložio i razradu institucionalne regionalne suradnje triju parlamenata – talijanskog, hrvatskog i slovenskog, o čemu je za nedavnog susreta razgovarao i sa svojim slovenskim kolegom. "Ako uspijemo ostvariti sinergiju između naših vlada i parlamenata, bliži smo zajedničkom cilju", zaključio je Fini.
 

Author: Ured predsjednika Sabora