Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Odbora za europska pitanja slovačkog parlamenta Ivana Štefaneca s izaslanstvom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom Odbora za europska pitanja parlamenta Slovačke Republike Ivanom Štefanecom, s izaslanstvom.

Sastanku su uz predsjednika Sabora prisustvovali i potpredsjednik Sabora Neven Mimica, veleposlanik RH u Slovačkoj Republici Tomislav Car i voditelj hrvatsko-slovačke međuparlamentarne skupine prijateljstva Stanko Grčić.

Predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima dviju zemalja bez otvorenih pitanja te zahvalio slovačkom izaslanstvu na bezrezervnoj potpori Slovačke Hrvatskoj u euroatlantskim integracijskim procesima. 

Predsjednik Odbora za europska pitanja parlamenta Slovačke Republike potvrdio je naklonjenost Slovačke dobrosusjedskim odnosima s Hrvatskom te izrazio želju za nastavkom uspješne suradnje, s naglaskom na parlamentarnu razinu u svjetlu Lisabonskog sporazuma.

"U pogledu gospodarske suradnje, podržavamo daljnji razvoj te pozitivan trend u broju dolazaka slovačkih turista", izjavio je predsjednik Sabora, dodavši kako je gospodarska suradnja među ostalim moguća na području energetskih projekata, koja je Slovačkoj zanimljiva s aspekta diversifikacije izvora energenata s ciljem izbjegavanja energetskih kriza.

Tijekom susreta je predsjednik Sabora izvijestio o ulasku Hrvatske u završnu fazu pregovora, čiji se tehnički dovršetak očekuje početkom 2011. godine. "Hrvatska je donošenjem oko 250 zakona ispunila većinu svojih zadaća u usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Plan zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora za ulazak RH u EU predviđa donošenje daljnjih jedanaest zakona, od kojih pet koje je potrebno donijeti slijedom promjene Ustava", izvijestio je predsjednik Sabora, izražavajući nadu u nastavak slovačke potpore u završnoj fazi hrvatskog pregovaračkog procesa, a posebice u trenutku ratifikacije Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji.

Predsjednik Sabora se osvrnuo i na nacionalni interes Hrvatske za održavanjem stabilnosti regije jugoistočne Europe, izražavajući snažnu podršku susjednim zemljama na njihovom putu u euroatlantske integracije.
 

Author: Ured predsjednika Sabora