Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić susreo se s predsjednikom turskog Ustavnog suda Hasimom Kilicem

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u službeni posjet predsjednika Ustavnog suda Republike Turske Hasima Kilica s izaslanstvom.

Uz predsjednika Hrvatskoga sabora Luku Bebića sastanku su nazočili potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks i predsjednica Odbora za pravosuđe Ana Lovrin. Ispred Ustavnog suda RH sastanku su prisustvovali predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec i zamjenik predsjednice Ustavnog suda Aldo Radolović.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Turske, usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim, promjenama Ustava, Ustavnom sudu i pristupnim pregovorima s EU. Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo kontinuirano dobrim bilateralnim odnosima dviju zemalja koji sežu iz vremena Domovinskog rata, kada je Turska Hrvatskoj pružala prijateljsku podršku, zahvalivši se ujedno i na turskoj potpori ulasku Hrvatske u NATO. "Hrvatska uvažava značaj Turske kao zemlje koja može biti poveznica među zemljama zapadnog Balkana, Bliskog Istoka, Zakavkazja i Srednje Azije", dodao je predsjednik Sabora. Hasim Kilic je izrazio zadovoljstvo uzajamnim velikim uvažavanjem hrvatskog i turskog naroda, izražavajući nadu kako će to uvažavanje uroditi razvojem trgovinske razmjene i unaprjeđenjem gospodarske suradnje.

Predsjednik Sabora je predsjednika turskog Ustavnog suda izvijestio o statusu usklađivanja hrvatskog s europskim zakonodavstvom, najavivši kako će do kraja godine biti doneseno i nekoliko zakona koji su u vezi s nedavnim izmjenama Ustava RH. Predsjednica saborskog Odbora za pravosuđe Ana Lovrin istaknula je tom prigodom kako je Hrvatska proteklih godina napravila ogromne pomake na području pravosuđa te da je u tom smislu napravila pionirski posao, s obzirom da je u slučaju hrvatskih pristupnih pregovora prvi put uvedeno i poglavlje o pravosuđu.

Govoreći o ustavnim sudovima, predsjednik Sabora je istaknuo kako je Ustavni sud RH odigrao važnu ulogu u zaštiti prava građana, pokazavši se neovisnim pravosudnim tijelom. "Ustavni sud je oštar kontrolor zakonodavne i sudske vlasti, i sa zadovoljstvom mogu reći kako se odluke Ustavnog suda u Hrvatskoj dosljedno provode", rekla je predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec, dodavši kako je to najbolji dokaz demokratske zrelosti državnih institucija. Hasim Kilic obavijestio je hrvatske sugovornike kako je Turska nedavno provela vrlo značajne promjene svog Ustava, kojim je među ostalim uvedena i individualna ustavna tužba.

"Hrvatska pregovore s Europskom unijom želi završiti do kraja 2010. godine. Potkraj lipnja otvorena su sva preostala poglavlja – Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika – a privremeno zatvorena još dva poglavlja. Time smo ušli u završnu fazu pregovora s ciljem da Hrvatska održi dinamiku ispunjavanja svih preostalih obveza u planiranim vremenskim okvirima", zaključio je predsjednik Sabora Luka Bebić.
 

Author: Ured predsjednika Sabora