Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao s predsjednikom Odbora za europske poslove parlamenta Republike Rumunjske Viorelom Hrebenciucom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom Odbora za europske poslove parlamenta Republike Rumunjske Viorelom Hrebenciucom s izaslanstvom.

Uz predsjednika Sabora sastanku su nazočili potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica te saborski zastupnik Krunoslav Markovinović.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima Hrvatske i Rumunjske, statusu pristupnih pregovora s Europskom unijom, gospodarskoj i prosvjetno-znanstvenoj te kulturnoj suradnji. "Hrvatska iznimno cijeni potporu Rumunjske procesima integracije Hrvatske u NATO i Europsku uniju te je zainteresirana za daljnje intenziviranje suradnje na svim područjima", istaknuo je predsjednik Sabora, a Hrebenciuc je još jednom naglasio kako Hrvatska i nadalje može računati na svesrdnu prijateljsku potporu Rumunjske na njezinu putu u Europsku uniju.

Hrvatska k tome podupire ideju o zajedničkoj regionalnoj politici za održivo upravljanje Podunavskim prostorom te prijedlog Austrije i Rumunjske za njezinu realizaciju putem Europske strategije za Podunavlje, dodao je predsjednik Sabora. Što se tiče usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim, predsjednik Sabora izvijestio je rumunjsko izaslanstvo kako plan zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora za ulazak RH u EU trenutačno predviđa donošenje daljnjih jedanaest zakona, od kojih pet koje je potrebno donijeti slijedom promjena Ustava.

Slijedom Ugovora o prosvjetnoj, znanstvenoj i kulturnoj suradnji između Hrvatske i Rumunjske, sklopljenog 1993. godine, Hrvatska je zainteresirana za otvaranje lektorata hrvatskog jezika u Temišvaru, a rumunjska strana predlaže otvaranje lektorata na riječkom sveučilištu, čemu su predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednik Odbora za europske poslove rumunjskog parlamenta Viorel Hrebenciuc izrazili zajedničku podršku.
 

Author: Ured predsjednika Sabora