Leko i Deng za jaču gospodarsku suradnju Hrvatske i Kine

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanicu Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Deng Ying.

Leko je zaželio veleposlanici Deng da u svom veleposlaničkom mandatu nastavi razvijati vrlo dobre odnose Hrvatske i Kine. -Hrvatska podupire politiku jedne Kine kao i miroljubivu kinesku politiku u međunarodnim odnosima, istaknuo je Leko ocijenivši da su nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji povećane mogućnosti za jačanje suradnje dviju zemalja. Izrazio je očekivanje da će se povećati kineske investicije, posebno u infrastrukturi, energetici i turizmu.

Deng je ocijenila da postoji velik potencijal za razvoj gospodarske suradnje. Kao zapreku koja se dosad pojavljivala istaknula je različitost državnog i društvenog sustava Hrvatske i Kine te izrazila nadu da dva parlamenta mogu raditi na prilagodbi zakona koji bi olakšali investicije u oba smjera. -Kineska poduzeća zainteresirana su za ulaganje u Hrvatsku. Ključno je pronaći međusobno korisne projekte, rekla je Deng i dodala kako je za kineske gospodarstvenike dodatan problem vizni režim. 

Leko je pozvao kineska poduzeća da sudjeluju na međunarodnim natječajima u hrvatskom gospodarstvu, bez obzira na razlike u društvenim sustavima dviju zemalja. Deng je izvijestila predsjednika Sabora da Svekineski narodni kongres priprema njegov službeni posjet Kini te izrazila nadu da će se on ostvariti tijekom ove godine.
 

Author: Ured predsjednika Sabora