Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio u oproštajni posjet šefa Delegacije Europske unije u RH Paula Vandorena

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u oproštajni posjet šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paula Vandorena.

Leko je zahvalio Vandorenu za sve što je učinio u svom mandatu u kojem je Hrvatska s uspjehom privela kraju pristupne pregovore s EU-om. 
- To je povijesni događaj za Hrvatsku i vaš mandat je u povijesnom razdoblju, istaknuo je Leko. Naglasio je da će i nakon 1. srpnja Hrvatska nastaviti s izgradnjom društva u skladu s europskim standardima.

Vandoren je zahvalio predsjedniku Sabora što su njegova vrata uvijek bila otvorena za predstavnike EU-a. Rekao je da je 1. srpnja dan za slavlje, ali 2. srpnja svi trebaju nastaviti raditi. 
- Privilegirani ste što imate ovako lijepu zemlju, no vaš je potencijal puno veći od onoga što ste do sad postigli, rekao je Vandoren. Dodao je da su glavni izazovi s kojima se Hrvatska suočava izostanak gospodarskog rasta i visoka nezaposlenost. Smatra da treba olakšati ulazak stranih investitora na hrvatsko tržište.

Leko se složio s ocjenom da je Hrvatska predugo u recesiji te naglasio da samo članstvo u EU-u to neće promijeniti. - Važno je da iskoristimo prilike koje EU pruža za privlačenje investitora i za gospodarski razvoj, a za to se spremamo, rekao je Leko istaknuvši kao četiri ključne industrijske grane u kojima očekuje strana ulaganja turizam, poljoprivredu, prehrambenu industriju i energetiku. Izrazio je uvjerenje da će do kraja ove godine doći do promjene negativnog trenda u gospodarstvu.

Obojica su izrazila očekivanje da će odziv hrvatskih građana na europske izbore biti veći iduće godine kad će se u svim zemljama članicama birati zastupnici u Europskom parlamentu, a Hrvatska će dotad već imati iskustvo djelovanja u institucijama Europske unije.

Author: Ured predsjednika Sabora